четвъртък, 27 април 2017 г.

Вълшебен син хляб с квас, тайландски чай и черен сусам




Идеята за този прекрасен хляб не дойде случайно при мен. Виждала съм син хляб в интернет, но никога не съм попадала на чудното азиатско цвете наречено Butterfly pea plan (flower), което на български се превежда като тайландска орхидея или пеперудоцветен грах.

Това екзотично синьо вълшебство вирее в югоизточна Азия, а в родината си Тайланд е едно от най-популярните средства за приготвянето на изключително полезни топли и студени напитки. 

Синият тайландски чай е много атрактивен заради ярко наситения си син цвят, с който в тези географски ширини месните хора обичат да оцветяват храната си, особено ориза. Освен това той притежава редица лечебни качества-подобрява зрението, заздравява стените на кръвоносните съдове, бори се с ниското кръвно налягане, депресията и подобрява паметта. 

С две думи, екзотично и много полезно растение, от което се приготвя най-известният тайландски чай с естествено сладък вкус и лека дървесна нотна. 

И така историята на моя син хляб започна преди няколко месеца, когато получих пакетче сушени цветове като подарък от скъп приятел, завърнал се от пътешествие по далечните тайландски земи. Радостта ми беше огромна, защото тъкмо си бях пожелала да направя такъв хляб и той вече пътуваше към мен... 



И ето го днес в цялата си прелест, облечен в най-синята си премяна, нежен, крехък, въздушен и ароматен - моето творение, вълшебен хляб от сини тайландски цветя и черен сусам. 


Когато избирах героите в тази рецептата реших да сведа техния брой до минимум поради две причини. 

Първата е, че обичам семплите неща, в които главният герой изпъква с цялата си красота и прелест, а в моя случай това е синият чай с неговия интересен вкус и цвят. 

Втората причина е, че цветът на чая е много нестабилен тъй като лесно се влияе от промяната на Ph-то на средата. Дори само една-две капки лимонов сок или лайм са достатъчни, за да превърнат синята напитка в лилаво-розова. А аз не исках за нищо на света да се случва това. 

Ето защо реших, че колкото по-малко са продуктите, които използвам, толкова по-голяма е вероятността да запазя истинския цвят на цветето.

Така се спрях на черния сусам - широко използван в азиатската кухня, с много характерен вкус и мирис, който според мен идеално се съчетава с вкуса и цвета на хляба.

Брашното

То трябва да е фино, бяло, нежно и леко като красивото синьо цвете. 
Не ми беше трудно да избера какви брашна да съчетая и така се спрях на фината спелта и бялото брашно. 

Най-накрая стигнахме и до рецептата:

250 гр бяло брашно
150 гр. фино спелтово брашно
100 гр. квас
300 гр. чай от Butterfly Pea flower 
7 гр. сол
20 гр. черен сусам

*За да си приготвите чая са ви необходими 10 гр. сушени сини цветчета, които се запарват в гореща вода за 10-15 минути. След това чаят се прецежда и се охлажда. 


Начин на приготвяне:

*Тъй като в рецептата има по-голямо количество бяло брашно, което както знаем съдържа повече глутен от тъмните брашна, реших да увелича времето за втасване. Това от своя страна ще помогне на бактериите в кваса напълно да разградят глутена, който ще се трансформира в много по-лесно усвоима форма за човека. 

Ден първи

10.00 часа - Пресейте брашното в купата за замесване, долейте чая и омесете за кратко докато се получи хомогенна смес. Покрийте с кърпа и оставете тестото да почива 40 мин.

10.40 часа - добавете кваса и омесете на ниска скорост с миксер за около 2-3 мин. Добавете солта и продължете месенето на ниска скорост още около 6 мин. или докато тестото се събере добре около бъркалката и започне да се отделя от стените на купата. 

10.50 часа - прехвърлете тестото в леко набрашнена купа, покрийте го с фолио и го оставете да почине за около 2 часа на стайна температура. 


13.00 часа - разтеглете тестото внимателно от всички страни с леко навлажнени ръце. Покрийте и оставете да почине за около 1 час и половина на стайна температура. 


Направете общо поне 4-5 разтягания и сгъвания на тестото и го приберете в хладилника за една нощ или за поне 12 - 16 часа. 




Ден  втори 

08.00 часа - накиснете семената от черен сусам в студена вода за минимум 4 часа. 

13.00 часа - извадете тестото от хладилника и го оставете да се отпусне за около 1 час на стайна температура. 

14.00 часа - измийте сусама обилно с вода и го подсушете с кухненска хартия. Поръсете го върху тестото. Разтеглете и сгънете тестото в купата нежно и внимателно от всички страни. Направете общо поне 4 разтягания и сгъвания през 1 час.




18.00 часа - извадете тестото на работния плот (леко набрашнен) и внимателно отново го прегънете от всички страни. Оставете го да почине за 20 мин. 







18.20 часа - с помощта на шпатула или с ръце леко придърпайте тестото и го оформете в кръгла форма.
Поставете го в кошничка за втасване и го покрийте с кърпа или прозрачно фолио. Оставете тестото в хладилника, където температурата трябва да бъде около 7-8 градуса.



Ден трети

08.00 часа - извадете тестото от хладилника, направете няколко красиви разреза по повърхността му и го сложете да се пече в предварително загрята на 230 градуса фурна за първите 10 мин. 




Намалете температурата на 190 градуса и печете още около 30 мин. 

Ако печете в затворен съд, времето за печене под капак е 45 мин., като 5 мин. преди края махнете капака, за да излезе парата. 

Охладете напълно хляба върху решетка. 


Ако обичате да експериментирате с различни вкусове, то намерете този прекрасен и екзотичен чай от сини тайландски цветя и ще имате възможността да се насладите на един наистина много вкусен и ароматен хляб. 


А ако приятел, когото обичате ви донесе шепа сини пеперудени цветя от далечни земи, не се колебайте, направете си го и ще откриете, че във вкуса му има нещо много повече от вкус и аромат, има вълшебство... 


2 коментара:

  1. Здравейте. Искам, много искам такова съвършенство. Най-лесно ми беше да намеря цветята. Но какво е спелтово брашно и как да го намеря в Англия :(

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Много се радвам, че съм причина за вдъхновеноето Ви! Спелтово брашно можете да намерите във всеки магазин за био продукти. Желая Ви успех!

    ОтговорИзтриване