неделя, 14 февруари 2016 г.

За мен

Здравейте и добре дошли в моя цветен и вкусен свят!




 Аз съм запален любител пекар, който обожава хляба и здравословната храна. 

"Mariyana's bread and more..." е моят блог, моето мечтано и красиво кътче, в което ще споделям рецепти за здравословен хляб с квас, различни печива с естествени закваски, ферменти, рецепти за вкусни и полезни ястия и интересни статии. Накратко, тук може да се почувствате уютно и да усетите ароматите на нещо вкусно, истинско и красиво.


Малко информация за мен и моята цел:

Казвам се Марияна Беличовска и от началото на 2009 година живея в Белгия. По професия съм ИТ специалист, но доста отдавна разбрах, че това не е моето поприще.

Откакто се помня правя хляб, питки и всякакви интересни печива. Преди повече от година започнах да правя хляб с квас и осъзнах каква магия има в него. Оттогава не съм спирала да експериментирам и да създавам мои собствени рецепти, както и да трупам все повече знания за необятния свят на този изконен занаят -живото хлебарство.

През 2015 година участвах в конкурс за най-креативен био хляб, организиран от известната пекарна "Le Pain Quotidien" в Белгия по случай 25 годишнината от създаването и и спечелих голямата награда - един уикенд моят хляб се продаваше във всички 200 пекарни на "Le Pain Quotidien" на територията на цялото Кралство


Втората част на наградата беше пътуване до Ню ЙОРК за двама и участие в майсторски клас в една от централните пекарни в Манхатън.


В началото на 2016 година ми бе оказана голямата чест да бъда приета в Българската Гилдия на Пекарите, председателствена от г-н Майстор Георги Лефтеров. 
Каква по-голяма чест и радост от това да бъда част от семейството на творци и създатели на истински хляб! Каква по-голяма радост от това да продължим изконните български традиции на автентичния занаятчийския хляб!

Целта на моя блог е  да провокирам интереса на всички, за които има значение какъв хляб слагат на масата си и да ги окуража да се запознаят с магията на здравословното хлебарство. 

Ще се постарая максимално да онагледя процесите и последователността на приготвянето на хляб в домашни условия, с цел всичко да бъде пределно ясно за вас, моите читатели. 

Убедена съм, че е крайно време в името на здравето да спрем да консумираме хляб, пълен с какви ли не добавки, овкусители и консерванти, а да запретнем ръкави и да си направим сами свой, домашен, уханен и пресен хляб. А за тези от вас, за които по една или друга причина това се окаже невъзможно, можете да намерите своя хляб във всяка от Пекарните на Гилдията в големите градове на България.








 

2 коментара:

  1. Много се радвам когото срещна хора като вас , макар и виртуално !
    Комплименти за труда и желанието което имате ппврчр хора да да се докоснат до натурално , истинското до хляба ! всичко това представено свободно за ползване на всички !
    С най-добре чуства !
    Емил Савчев .

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за хубавите думи, Емил и че оценявате това, което правя! Наистина, идеята ми за блог беше доста по-различна в началото, но надявам се със замислените промени в бъдеще да се доближа до нея. Ще се радвам със скромния си труд да провокирам повече хора да се научат сами да приготвят хляба си с удоволствие и вдъхновение!
    Най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване