Рецептата за този хляб написах неотдавна, а идеята ми дойде от едно пазаруване в турския магазин в Брюксел, където е рай за ароматни подправки, вкусни печени и сурови семена и ядки и какво ли още не. И тъй като много обичам ярко изразения вкус на сусам, реших да направя хляб обвит в сусам, с нежна мека среда, и с аромат на масло и свежа мащерка.
За тестото избрах да съчетая фино бяло брашно с пълнозърнесто брашно от спелта, а за закваска използвах квас от пълнозърнесто ръжено брашно. И ето така се получи този много вкусен и ароматен полупълнозърнест хляб със свежа мащерка, който искам да споделя с вас.
Ако и вие обичате тези вкусове и аромати, то това е рецептата, която със сигурност ще ви хареса.
Необходими продукти:
300 гр. бяло брашно
100 гр. пълнозърнесто брашно от спелта
150 гр. квас от пълнозърнесто ръжено брашно
120 мл. вода
100 мл. прясно мляко
40 гр. меко масло
1 с.л. мед
9 гр. сол
3 гр. семена от мак
прясна мащерка
За поръсване на хляба:
мак, неизпечен сусам и прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Активирайте кваса няколко часа преди замесването на тестото.
Пресейте бялото брашно и го смесете много добре с пълнозърнестото.
*Ако изберете да замесите тестото на ръка, смесете добре брашното със солта, направете кладенче и добавете последователно кваса, водата, прясното мляко, в което предварително е разтворен меда, мекото масло и семената от мак.
Омесете меко тесто и го оставете да почива покрито с кърпа на стайна температура.
*Ако решите да замесите тестото с миксер, в общото количество вода и мляко добавете постепенно повече от половината количество брашно и месете на бавна скорост за около 5 минути. Оставете сместа да почине 30 минути след което последователно добавете всички останали продукти.
Щом омесите тестото го оставете да почине за 1 час на стайна температура.
Следват общо три пъти разтягане и сгъване на тестото с 30 мин. почивка между тях.
Прехвърлете тестото в добре намаслена купа (затворете я плътно с прозрачно фолио) и и я сложете в хладилника за една нощ.
На сутринта извадете тестото и го оставете да се отпусне за няколко минути на стайна температура.
Извадете го на работния плот и го разтеглете и сгънете от четирите страни , а след това го оставете да почине за 15 мин.
След почивката оформете тестото като трапец и го поръсете с прясна мящерка.
Започнете да го навивате от тясната част към по-широката, като след всеки оборот, внимателно го притискате в основата.
Навийте тестото на руло и лекичко го намажете със зехтин.
Оваляйте го внимателно в предварително подготвения сусам, мак и прясна мащерка и го сложете в намазаната с масло форма за печене.
Оставете тестото да удвои обема си и направете няколко нареза по повърхноста му.
Печете в предварително загрята на 230 градуса С фурна за около 10 мин., а след това намалете температурата на 190 градуса С и допечете за още 20 - 25 мин.
Ако печете във друга форма (керамична или чугунена), следвайте предписанието на производителя.
Аз използвах затворена керамична форма и пекох на 230 градуса С за 45 минути.
Охладете добре хляба преди консумация.
Желая успех на всички!
Няма коментари:
Публикуване на коментар