Тук в България, в градината на майка ми до ароматния зелен босилек расте лилав... Толкова е красив и пленително ароматен, че се влюбих в него от пръв поглед. Разбира се, че първото нещо, за което ми хрумна да го използвам беше домашно песто, с което да допълня симфонията от аромати на хляба с квас.
Насладете му се!
Необходими продукти:
150 гр. бяло брашно
100 гр. грис "Фамилекс"
50 гр. брашно от сусам
100 мл. прясно мляко
80 мл. вода
60 гр. активен квас
6 гр сол
1 с.л. зехтин
За пестото:
Около 30 листа от лилав босилек
2 пълни с.л. настърган пармезан
2 пълни с.л. едри люспи Грана Падано
2 пълни с.л. едро нарязани орехови ядки
2 - 3 с.л. зехтин
щипка сол
Начин на приготвяне на тестото:
Бялото брашно, сусамовото и грисът се смесват много добре.
Добавя се кваса, солта, захарта и зехтина.
Омесва се гладко тесто и се оставя да престои на стайна температура за около два часа, след което се прибира в хладилника за една нощ или за минимум 10 часа.
Тестото се изважда, оставя се да се отпусне на стайна температура докато отново стане мекичко и се разстила на тънка кора.
Оставя се да втаса до увеличаване на обема и се пече на 250 градуса С за около 10 мин., след което температурата се намалява на 180 градуса и се допича за още 25 мин.
Сложете всички продукти в блендер и ги пасирайте до хомогенна смес.
Полученото домашно песто можете да съхранявате в добре затворен съд за няколко дни в хладилник.
График на времето:
Ден първи:
- 15. 00 ч. - замесване на тестото с микса от брашно, водата и прясното мляко. Почивка 30 минути.
- 15.30 ч - последователно се добавят останалите продукти. Почивка около два часа.
- 17.00 ч - сложете омесеното брашно в хладилника до сутринта.
Ден втори:
- 08.00 ч. - тестото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за около два часа.
- 10.00 ч. - тестото се разстила и намазва с песто. Оформя се на руло. Втасване - около 1 час и 30 минути.
- 11.30 - печене
Уточнения:
*От това количество продукти ще направите едно малко хлебче от около 500 грама.
*Грисът, който използвах е на марката "Фамилекс" и е най-финия, който намерих на пазара.
*Количеството течност може да бъде малко повече и зависи от различните марки брашно, които ще използвате. Идеята е да получите гладко и меко тесто, което можете да разточите, намажете и завиете на руло.
*Квасът, използван за направата на този хляб е от ръжено пълнозърнесто брашно, но вие можете да го направите и с всеки друг.
Желая ви щастливо печене!
Няма коментари:
Публикуване на коментар