За това японско чудо писах по-подробно в предишната публикация и затова няма да се впускам в излишни обяснения, но все пак ще поясня, за тези, които не са прочели, че се касае за фин, стрит на прах чай, с наситен зелен цвят, който е широко разпространен в далечния Изток и който се слави с невероятните си ползи за духа и здравето.
В името на експеримента направих този зелен хляб с квас и искам да ви уверя, че се оказа много, много вкусен, с лек аромат на чай, който прекрасно се допълва от вкуса на черния сусам в него.
Той е подходящ както за ежедневна употреба, така и като чудесен акомпанимент на чаша хубаво бяло вино с меко ароматно сирене като пикантната Горгонзола например...
Рецептата, която използвах е моята основна рецепта за бял хляб, която работи безотказно и към която добавих малко от зеления прах матча и черен сусам на вкус.
Квасът е от полупълнозърнесто бяло брашно с почти 100% хидратация, който е предварително подхранен и активиран на стайна температура.
Количеството на водата може да варира плюс-минус 20-30 грама, но това зависи изцяло от брашното, което ползвате, неговата едрина, начин на смилане и процент протеини.
За изпълнението на рецептата препоръчвам да започнете с около 300 гр вода, а може и малко по-малко (например 280 гр), като наблюдавате какво количество ще ви бъде достатъчно, за да замесите лесно за работа тесто.
А ето и рецептата:
450 гр. бяло брашно
300-320 гр. вода
100 гр. квас
9 гр. сол
1 с.л. зехтин
6 гр. чай Матча
черен сусам на вкус
Начин на приготвяне:
В 300 гр гореща вода, разтворете 6 гр. прах от чай матча и оставете течността да се охлади.
Добавете пресятото брашно и омесете на ниска скорост до пълното му абсорбиране.
Оставете сместа да почине за около 50 мин. (Автолиза).
Добавете кваса и месете на първа скорост за около две минути, след което добавете солта и зехтина.
Месете още 3-4 мин. на първа скорост, след което още 30-40 секунди на втора скорост.
Извадете тестото от купата за месене и го прехвърлете в друг съд.
Направете около 3-4 сесии разтягане и сгъване на тестото през разни интервали от време (например през 40 мин.)., като през това време добавяте на малки порции черния сусам.
След определеното време извадете тестото от хладилника.
Изсипете го внимателно върху леко набрашнен работен плот, сгънете го на плик и го оставете покрито с фолио да почине за половин час.
Оформете го в правоъгълна форма или както желаете и го сложете в панерче за втасване.
Оставете тестото на стайна температура за около 3-4 часа или до удвояване на обема и печете в предварително загрята на 240 градуса фурна в затворен съд за около 35 мин., след което отворете капака и допечете на 180 градуса за още 10 мин.
Желая ви успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар