От няколко седмици Здравецът (Geranium Macrrorhizium) в градината ни цъфти в прекрасните си розови цветове. Този мой Здравец е специален, от Бояна е, подарен от скъп приятел и е моето кътче България в брюкселската ни градината. Много го обичам и мога да кажа, че е на почит в градината, обгрижвам го редовно, почиствам го, макар, че той е доста непретенциозен и оцелява при всякакви условия.
Всеки знае за лечебните свойства на Здравеца и за това, че е хубаво да имаме винаги китка зелени листа в домовете си. Той пречиства въздуха, убива вредните микроорганизми и зарежда дома ни с много положителна енергия и приятна миризма. Той е източник на здраве и затова нашият народ го е нарекъл така хубаво - Здравец.
Изключително ценен е като билка, богат на антиоксиданти, етерични масла и флавоноиди. Листата и корените му се употребяват както в сурово, така и в сушено състояние в борбата с различни здравословни проблеми. Така например, народната медицина препоръчва на хората страдащи от хипертония и диабет всяка сутрин да сдъвкват по едно листо пресен Здравец.
Познавайки полезните свойства на Здравеца е хубаво да се възползваме от тях при всеки изгоден случай.
Една слънчева сутрин, докато му се любувах в градината, ми дойде идеята да си направя квас от здравец.
Набрах си хубави млади листа и малко цветчета, измих ги много добре, за да паднат всички нечистотии и прах от тях и ги накиснах в буркан с чиста вода, в която предварително бях разтворила две супени лъжици пчелен мед.
В продължение на 5 дни, всеки ден разбърквах внимателно настройката и след 5-тия ден, добавих още една пълна лъжица мед.
На десетия ден забелязах първите признаци на ферментация в буркана.
Прецедих течността през марля в чист неметален съд и разбърках 50 гр. от нея с 50 гр. полупълнозърнесто брашно.
След около 3 - 4 часа забелязах първите признаци на живот в новия квас.
Прибавих още 100 гр. течност и 100 гр. от същото брашно и на сутринта квасът беше готов - кипящ и красив!
Естествено, веднага се възползвах от това и замесих чудно тесто за Фокача с квас от здравец...
Остатъкът от ферментната течност прибрах в хладилника, където смятам, че мога да го съхранявам още няколко дни.
браво
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Имам идея да пробвам с листа от индрише. Дали ще се получи?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Роси! Добра идея! Смятам, че ще се получи ароматна закваска. Пробвайте!
ОтговорИзтриване