петък, 23 декември 2016 г.

На Рождество Христово - хляб с квас, пюре от лилави сладки картофи и мед



Светло Рождество Христово! 

Най-светлият ден в годината и най-магичният. Това е денят на надеждата за раждането на доброто и за смисъла на великата любов между човеците! 

На този ден всичко трябва да бъде изпълнено с много любов и светли мисли.

На този ден хлябът на трапезата трябва да бъде обреден, специален и тържествен. Той е винаги кръгъл и символизира единството и любовта в семейството. Той е наричане и свещенодействие. 

Той е любов!


Рецептата, която ви предлагам за обреден хляб е много нетрадиционна, защото е с лилави сладки картофи, които може би не се произвеждат или продават в България, но спокойно можете да заместите с обикновени и да добавите по ваше желание мак, сусам или лен.

Важното е да слушате сърцето си!

Месете хляба с ръцете си и мислете за любимите си хора с любов и топлина. 

Необходими продукти:

200 гр. бяло брашно
200 гр. пълнозърнесто брашно от спелта
280 гр. вода
150 гр. пюре от лилави сладки картофи
120 гр. квас
8 гр. сол
1 пълна чаена лъжичка мед
1 с.л. зехтин

Начин наприготвяне:

Измийте и изпечете един картоф с тегло около 200 грама. Оставете го да изстине, обелете го и го намачкайте на пюре. Ако сварите лилавия картоф хлябът ще се оцвети в лилаво, но цветът няма да бъде много наситен и жив. Ето защо ви съветвам да печете картофите, вместо да ги варите.

Пресейте брашното го сипете в дълбок съд. 

Добавете солта и разбъркайте добре. 

Направете си кладенче , в което изсипете кваса, меда, зехтина, картофите и водата. 

Замесете лепкаво тесто и го оставете за около 10-15 мин да почине.

След определеното време преместете отново като се стремите да загъвате тестото от стените на съда към центъра. 

Оставете го за още една 15 минутна почивка и повторете сгъването.

Покрийте съда с фолио или кърпа и го оставете да почива на по-хладно място за през нощта.


След около 10 часа тестото трябва да е увеличило обема си почти тройно.


Изватете го с помощта на шпатула върху добре набрашнен работен плот и го сгънете от четирите му страни.


Оставете го да почине 30 мин и повторете сгъването. Стремете се да не слагате много брашно по време на тези операции. 






Направете около 4 сгъвания през 30 мин и накрая оформете тестото на топка.


Сложете го в кошничка за втасване и изчакайте около три часа тестото да втаса отново. 



Когато е готово, затоплете фурната на 240 градуса и когато е готова обърнете тестото върху хартия за печене в тавичката, в която ще печете и направете няколко красиви разреза. 

Печете на 230 градуса за 15 мин, след което намалете температурата на 190 градуса и допечете за още 30-35 мин. 



Ако печете в затворен съд, времето за печене под капак е 45 мин., като 5 мин. преди края махнете капака, за да излезе парата.

Охладете преди консумация.

Ако разполагате с шаблон или си направите такъв на зимна тематика от хартия, можете да украсите хляба си както съм направила аз.



Необходими са ви: 

малко горчиво какао, цедка, шаблон (снежинка, ангелче, звезда...) и... бързина.

Обърнете хляба върху хартията за печене. 

Ако е втасвал в тавичката, в която ще печете започнете украсата малко преди да сложите хляба във фурната.

Сложете шаблона върху хляба и поръсете с помощта на цедка обилно с какао.


Сложете хляба във фурната.

Това е всичко!

Лесно, забавно и много красиво!


 В навечерието на Рождество Христово желая на всички светли Рождественски празници, здраве, любов и смирение и както се казва в сурвакарските наричания: „голям клас на нива, бял хляб на софра”! 


Примерна таблица за разпределение на времето:

Ден първи:
  • 21.00 - часа - замесване на хляба
  • 21.15 - часа - почивка
  • 21.30 - часа - сгъване и почивка
  • 21.45 - часа - сгъване и преместване на тестото на хладно за през нощта

Ден втори:
  • 08.00 - часа - изваждане на тестото на работния плот. Първо сгъване и почивка.
  • 08.30 - часа - второ сгъване и почивка
  • 09.00 - часа - трето сгъване и почивка
  • 09.30 - часа - четвърто сгъване и преместване в кошничка за втасване.
  • 12.30 - 13.00 часа печене на хляба

Желая ви успех!

2 коментара: