Светло Рождество Христово!
Най-светлият ден в годината и най-магичният. Това е денят на надеждата за раждането на доброто и за смисъла на великата любов между човеците!
На този ден всичко трябва да бъде изпълнено с много любов и светли мисли.
На този ден хлябът на трапезата трябва да бъде обреден, специален и тържествен. Той е винаги кръгъл и символизира единството и любовта в семейството. Той е наричане и свещенодействие.
Той е любов!
Рецептата, която ви предлагам за обреден хляб е много нетрадиционна, защото е с лилави сладки картофи, които може би не се произвеждат или продават в България, но спокойно можете да заместите с обикновени и да добавите по ваше желание мак, сусам или лен.
Важното е да слушате сърцето си!
Месете хляба с ръцете си и мислете за любимите си хора с любов и топлина.
Необходими продукти:
200 гр. бяло брашно
200 гр. пълнозърнесто брашно от спелта
280 гр. вода
150 гр. пюре от лилави сладки картофи
120 гр. квас
8 гр. сол
1 пълна чаена лъжичка мед
1 с.л. зехтин
Начин наприготвяне:
Измийте и изпечете един картоф с тегло около 200 грама. Оставете го да изстине, обелете го и го намачкайте на пюре. Ако сварите лилавия картоф хлябът ще се оцвети в лилаво, но цветът няма да бъде много наситен и жив. Ето защо ви съветвам да печете картофите, вместо да ги варите.
Пресейте брашното го сипете в дълбок съд.
Добавете солта и разбъркайте добре.
Направете си кладенче , в което изсипете кваса, меда, зехтина, картофите и водата.
Замесете лепкаво тесто и го оставете за около 10-15 мин да почине.
След определеното време преместете отново като се стремите да загъвате тестото от стените на съда към центъра.
Оставете го за още една 15 минутна почивка и повторете сгъването.
Покрийте съда с фолио или кърпа и го оставете да почива на по-хладно място за през нощта.
След около 10 часа тестото трябва да е увеличило обема си почти тройно.
Изватете го с помощта на шпатула върху добре набрашнен работен плот и го сгънете от четирите му страни.
Оставете го да почине 30 мин и повторете сгъването. Стремете се да не слагате много брашно по време на тези операции.
Направете около 4 сгъвания през 30 мин и накрая оформете тестото на топка.
Сложете го в кошничка за втасване и изчакайте около три часа тестото да втаса отново.
Когато е готово, затоплете фурната на 240 градуса и когато е готова обърнете тестото върху хартия за печене в тавичката, в която ще печете и направете няколко красиви разреза.
Печете на 230 градуса за 15 мин, след което намалете температурата на 190 градуса и допечете за още 30-35 мин.
Ако печете в затворен съд, времето за печене под капак е 45 мин., като 5 мин. преди края махнете капака, за да излезе парата.
Охладете преди консумация.
Ако разполагате с шаблон или си направите такъв на зимна тематика от хартия, можете да украсите хляба си както съм направила аз.
Необходими са ви:
малко горчиво какао, цедка, шаблон (снежинка, ангелче, звезда...) и... бързина.
Обърнете хляба върху хартията за печене.
Ако е втасвал в тавичката, в която ще печете започнете украсата малко преди да сложите хляба във фурната.
Сложете шаблона върху хляба и поръсете с помощта на цедка обилно с какао.
Сложете хляба във фурната.
Това е всичко!
Лесно, забавно и много красиво!
В навечерието на Рождество Христово желая на всички светли Рождественски празници, здраве, любов и смирение и както се казва в сурвакарските наричания: „голям клас на нива, бял хляб на софра”!
Примерна таблица за разпределение на времето:
Ден първи:
- 21.00 - часа - замесване на хляба
- 21.15 - часа - почивка
- 21.30 - часа - сгъване и почивка
- 21.45 - часа - сгъване и преместване на тестото на хладно за през нощта
Ден втори:
- 08.00 - часа - изваждане на тестото на работния плот. Първо сгъване и почивка.
- 08.30 - часа - второ сгъване и почивка
- 09.00 - часа - трето сгъване и почивка
- 09.30 - часа - четвърто сгъване и преместване в кошничка за втасване.
- 12.30 - 13.00 часа печене на хляба
Желая ви успех!
Прекрасно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриване