сряда, 26 юли 2017 г.

Прекрасен хляб с квас и червена киноа






Хлябът с червена киноа е  любим на всички в моето семейство и затова често присъства на трапезата ни. 

Вкусът му е... неповторим, деликатно загадъчен и интересен, но в същото време няма натрапчива или ясно изразена вкусова особеност, което го прави универсален.

 Може да се консумира както със солени ястия и предястия, така и с нещо сладичко. С две думи: много е вкусен и ако сте експериментатори по душа, опитайте и ще се влюбите не само в него, а в идеята да изпробвате нещо различно.

За тази рецепта избрах три вида висококачествени брашна, които несъмнено оформят характера на хляба. 

Червената киноа деликатно го допълва и създава прекрасно съзвездие от червени точици, приличащи на малки планети, които привличат погледа и създават пъстрата и различна визия на хляба.

Хубавото при нея е, че по време на готвене, тя лесно запазва формата си поради по-хрупкавата си структура и има малко по-богат и изразен вкус в сравнение с бялата или черната киноа. 

Квасът е от хмелова отвара, но вие използвайте този, който имате на разположение вкъщи или някакъв вид плодова закваска, каквато предпочитате.

**в началото при замесването не слагайте цялото количество вода, а например само 350 гр, тъй като различните видове брашна абсорбират по различен начин водата. Ако сместа стане много гъста, долейте и останалото количество вода и добавете още малко, ако се наложи, но общо взето се стремете тестото да не бъде много хидратирано, а по-стегнато и лесно за работа. 


А ето и рецептата:

200 гр бяло брашно
170 гр полупълнозърнесто пшенично брашно
135 гр пълнозърнесто пшенично брашно
100 гр квас
400 гр вода
10 гр сол
30 гр червена киноа (може да я замените с черна или микс от три вида киноа)
1 сл олио от авокадо


*Семенцата киноа се измиват добре под течаща студена вода и се заливат с гореща вода. Оставят се да престоят 30 мин. и се отцеждат много добре в цедка.


*В рецептата съм използвала стационарен миксер за първоначалното замесване на тестото.

Начин на приготвяне:

Ден първи:

08:00 часа - Пресейте трите вида брашно и ги смесете добре.

Налейте водата** в купата на миксера и добавете брашното. 

Смесете добре на ниска скорост до хомогенност, покрийте сместа с кърпа или с фолио и я оставете да почине за около 40 мин. 

08:40 часа - Добавете активния квас и омесете отново на ниска скорост за около 2 мин или до пълното му усвояване от сместа.

Най-накрая добавете солта, олиото от авокадо и отцедената киноа и продължете месенето на ниска скорост още 5 мин. 

Извадете тестото с помощта на шпатула в предварително намаслена купа и го оставете да почине за 1 час и половина.



10:15 часа - Разтеглете внимателно тестото от всички страни и отново го оставете да почива на стайна температура.

Общия брой разтягания и сгъвания трябва да бъде около 4-5 през сравнително равен интервал от време.

18:30 часа - Оставете тестото в хладилника за през нощта. 

Ден втори:

08:00 часа - Извадете тестото на работния плот. 


Прегънете го леко от всички страни и го оставете за 20 мин покрито с фолио или кърпа.







08:20 часа - Оформете тестото финално като го прегънете за последен път и му придадете правоъгълна, продълговата или друга форма и го поставете в кошничка за втасване.





Оставете го на стайна температура за около 1 час и половина.

09:50 часа - Сложете тестото отново в хладилника за следващите 5-6 часа.

16:00 часа - Когато видимо увеличи обема си и пружинира при лек натиск е готово за печене.



Нагрейте много добре фурната заедно със съда за печене (клош, тенджера, гювеч с капак) най-добре поне 30 мин на 250 градуса. 

Обърнете тестото върху хартия за печене и направете няколко разреза върху него.

Бързо го прехвърлете в нагорещения съд за печене.

Печете с капак 40 мин на 240 градуса, след което махнете капака и върнете във фурната за още 5 мин или докато хлябът придобие хубав златист загар.

Охладете го върху решетка.  



Насладете се на този много вкусен и различен хляб и знайте, че всичко хубаво и красиво се ражда от вдъхновението да го създаваме!



Весело, вдъхновено и щастливо печене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар