Това е рецепта за вкусен хлебен сладкиш, който прилича на нашия козунак, но не е толкова сладък. Нарича се Руска плитка, Руска роза или Кавказки хляб, но никой не може да каже дали наистина рецептата е руска, има ли изобщо нещо общо с Русия и дали е традиция там да се приготвя този вид хляб. Истината обаче е, че в интернет пространството могат да се намерят много и различни вариации на това вкусно печиво, което аз трансформирах в свой вариант с ароматен плодов квас и семпъл, деликатно сладък вкус.
В тази рецепта водеща е ароматната закваска, която създава вкусовите нотки в печивото. Ето защо не съм използвала други допълнителни аромати като ванилия например. Ако закваската ви наистина е добре композирана и комбинирана от страна на плодове и подправки, то вие ще имате един вкусен и много ароматен сладкиш - истинско удоволствие за сетивата!
Плънката може да бъде различна, всичко е въпрос на вкус и фантазия. Много популярен е вариантът с канела и кафява захар, но за мен канелата има по-натрапчив вкус и аз я замених с любимото горчиво какао. При всички положения обаче, тя е семпла и захарна.
Брашното, което използвах е 90% фино бяло с 10% примес от пълнозърнести брашна (оризово, пшенично и овесено). То е италианско с етикет за био произход и го открих наскоро в един италиански магазин.
Ферментната течност направих от парченца джинджифил, ябълка, листа от прясна мента и лъжичка мед. Получи се една изключително ароматна и вкусна смес, която принесе ароматите си с пълна сила в печивото и му придаде свежест и загадъчност. Приготвя се по познатия начин, описан в раздела Квас и Ферменти.
За плодовия квас:
Смесете равни количества брашно и течност и изчакайте да се активира, след което можете да използвате плодовия квас както всеки друг.
100 гр бяло фино брашно
100 гр ферментна течност
Необходими продукти за тестото:
400 гр бяло брашно
210 гр вода (можете една част от водата да замените с ферментна течност)
60 гр масло
25 гр захар
3 гр сол
За намазване:
100 гр разтопено масло
150 гр кафява захар
около 2 с.л. какао за поръсване (или около 40 гр)
В купата на миксера налейте хладката вода и добавете закваската.
Разбъркайте лекичко и добавете добре пресятото брашно със захарта и солта.
Включете миксера на ниска скорост и месете около 3-4 мин. докато тестото стане на топка.
Оставете тестото да почине покрито с кърпа или фолио за 15 мин.
След почивката включете миксера на втора скорост и месете още 5 мин, като през това време добавите и парченцата масло (аз добавих студено масло).
Прехвърлете тестото в намаслена купа и го оставете на стайна температура за около 1-1.30 час.
Оставете купата на хладно за през нощта или в хладилника. На сутринта го извадете върху предварително добре набрашнен работен плот и го сгънете внимателно от четирите му страни като плик.
Оставете го да почине за около 30 мин.
С помощта на точилка го разточете на тънка кора, след което я намажете с разтопено масло и поръсете с какао и кафява захар.
Сплетете двете части на рулото и ги навийте както е показано на снимката.
Прехвърлете сплетеното тесто в тавичката, в която ще печете и го оставете да удвои обема си.
След около 3 часа на стайна температура, тестото ще е готово за печене.
Поръсете го с още кафява захар и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса през първите 10 мин, след което намалете температурата на 180 градуса и допечете за още 30-35 мин.
Оставете изпечения сладкиш да престои около 15 мин в тавичката и след това го извадете да се охлади върху решетка.
Желая ви успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар