вторник, 5 септември 2017 г.

Руска плитка с ароматен плодов квас






Това е рецепта за вкусен хлебен сладкиш, който прилича на нашия козунак, но не е толкова сладък. Нарича се Руска плитка, Руска роза или Кавказки хляб, но никой не може да каже дали наистина рецептата е руска, има ли изобщо нещо общо с Русия и дали е традиция там да се приготвя този вид хляб. Истината обаче е, че в интернет пространството могат да се намерят много и различни вариации на това вкусно печиво, което аз трансформирах в свой вариант с ароматен плодов квас и семпъл, деликатно сладък вкус. 


В тази рецепта водеща е ароматната закваска, която създава вкусовите нотки в печивото. Ето защо не съм използвала други допълнителни аромати като ванилия например. Ако закваската ви наистина е добре композирана и комбинирана от страна на плодове и подправки, то вие ще имате един вкусен и много ароматен сладкиш - истинско удоволствие за сетивата! 

Плънката може да бъде различна, всичко е въпрос на вкус и фантазия. Много популярен е вариантът с канела и кафява захар, но за мен канелата има по-натрапчив вкус и аз я замених с любимото горчиво какао. При всички положения обаче, тя е семпла и захарна.

Брашното, което използвах е 90% фино бяло с 10% примес от пълнозърнести брашна (оризово, пшенично и овесено). То е италианско с етикет за био произход и го открих наскоро в един италиански магазин. 

Ферментната течност направих от парченца джинджифил, ябълка, листа от прясна мента и лъжичка мед. Получи се една изключително ароматна и вкусна  смес, която принесе ароматите си с пълна сила в печивото и му придаде свежест и загадъчност. Приготвя се по познатия начин, описан в раздела Квас и Ферменти.




За плодовия квас:

Смесете равни количества брашно и течност и изчакайте да се активира, след което можете да използвате плодовия квас както всеки друг. 

100 гр бяло фино брашно
100 гр ферментна течност













Необходими продукти за тестото:

400 гр бяло брашно
210 гр вода (можете една част от водата да замените с ферментна течност)
60 гр масло
25 гр захар
3 гр сол

За намазване:

100 гр разтопено масло
150 гр кафява захар
около 2 с.л. какао за поръсване (или около 40 гр)


В купата на миксера налейте хладката вода и добавете закваската. 

Разбъркайте лекичко и добавете добре пресятото брашно със захарта и солта. 

Включете миксера на ниска скорост и месете около 3-4 мин. докато тестото стане на топка. 

Оставете тестото да почине покрито с кърпа или фолио за 15 мин.

След почивката включете миксера на втора скорост и месете още 5 мин, като през това време добавите и парченцата масло (аз добавих студено масло).

Прехвърлете тестото в намаслена купа и го оставете на стайна температура за около 1-1.30 час. 

Оставете купата на хладно за през нощта или в хладилника. На сутринта го извадете върху предварително добре набрашнен работен плот и го сгънете внимателно от четирите му страни като плик.








Оставете го да почине за около 30 мин.

С помощта на точилка го разточете на тънка кора, след което я намажете с разтопено масло и поръсете с какао и кафява захар. 







Навийте кората на руло и я срежете с остър нож по дължина.



Сплетете двете части на рулото и ги навийте както е показано на снимката.


Прехвърлете сплетеното тесто в тавичката, в която ще печете и го оставете да удвои обема си. 


След около 3 часа на стайна температура, тестото ще е готово за печене.



Поръсете го с още кафява захар и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса през първите 10 мин, след което намалете температурата на 180 градуса и допечете за още 30-35 мин.



Оставете изпечения сладкиш да престои около 15 мин в тавичката и след това го извадете да се охлади върху решетка. 




Консумира се с радост и удоволствие като допълнение на следобедния чай или кафе в приятна компания.

Желая ви успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар