сряда, 24 февруари 2016 г.

Слънчев хляб със семола и три вида паста



"Слънчев", защото златната Semola Rimacinata di Grano Duro носи вкуса и аромата на Южна Италия...





Здравейте!


   Днес реших да ви представя моя авторска рецепта за прекрасен и ароматен хляб с дъх на жарко слънце и синьо небе.

Всъщност, написах тази рецепта преди няколко години, когато правех хляб само с мая и се оказа, че резултатът беше прекрасен.

Днес, малко трансформирана, искам да я споделя с всички, които обичат вкуса на юга, на белите брашна и пясъчната семола, от която италианците приготвят своята прочута паста и един от най-вкусните си хлябове.


Няколко думи за начало:

За този хляб използвах квас от бяло брашно, но би било много сполучливо ако се използва плодова закваска, която придава по-мек вкус на хляба.
  • Извадете кваса от хладилника, захранете го и го ставатете на топло да се активира за 5-6 часа.
  • Отделете си 150г. активен квас (останалото количество захранете отново и приберете в хладилника)
  • Подгответе си предфермент ( Опара ) :
     
    -В дълбока купа, където ще замесите хляба, налейте 100 мл вода, добавете кваса, 100 гр бяло брашно и разбъркайте добре.
  • Покрийте купата с кърпа и я оставете на стайна температура за около 8 часа или да пренощува. 
На сутринта ще забележите, че Опарата е шупнала и е увеличила двойно обема си. Това означава, че е готова за работа.













Необходими продукти:

300 гр бяло брашно 
200 гр семола 
370 мл вода
150 гр квас
2 сл зехтин
1 чл мед
9 гр сол
50 гр тапенада - от черни маслини
50 гр тапенада от зелени маслини 
50 гр тапенада от сушени доматчета


*Използвам готова тапенада, но стига да имате време и желание можете да си направите сами.



*Тъй като вече имаме предфермент, който е приготвен с част от продуктите, прекалкулирайте количеството им, т.е. намалете със 100 гр количеството на бялото брашно и на водата от общото количество.



Начин на приготвяне:

Пресейте двата вида брашно и ги смесете добре.


Към Опарата (предфермента) добавете останалото количество вода и меда и разбъркайте.


Добавете солта и зехтина и хомогенизирайте сместа.


Започнете да добавяте постепенно от добре смесените брашна докато замесите меко, лепкаво тесто.

Помагайте си с шпатула, тъй като тестото трябва да бъде лепкаво. Стремете се да не го утежнявате прекалено с брашно.

Оформете го на топка, поръсете го с брашно, покрийте го и го оставете на стайна температура да втасва.


Ако е достатъчно топло в помещението, тестото ще е готово след около 2-3 часа.


С помощта на шпатула го извадете на работния плот и лекичко го разстелете с ръце.


Прегънете го 3-4 пъти както е посочено на снимките, покрийте го и го оставете да отпочине за 20 минути.

    












Повторете сгъването и отново го оставете да почине.



 

 


Разстелете тестото с ръце в правоъгълна форма и нанесете внимателно трите вида тапенада.

 

Навийте го на руло, поставете го в съда, в който ще го печете, като леко подпъхнете крайчетата му, за да не изтича пастата, покрийте и го оставете за още два до четири часа да втасва или докато увеличи обема си.

 

Преди да го сложите във фурната, направете няколко разреза на повърхността му.


Печете в предварително загрята фурна на 230°C за 10 мин, след което намалете температурата на 190°C и печете още 30 мин. 


*Ако печете в затворен глинен или керамичен съд ви съветвам да не загрявате предварително фурната, а да го поставяте в студена фурна и да засечете  времето за печене от момента на напълното и затопляне

Обикновено времето за печене в такива случаи е около 50-55 мин., но все пак се съобразете с препоръките на производителя на съда. 

Поставете изпечения хляб върху метална или дървена решетка до пълното му охлаждане.




Успех!


Няма коментари:

Публикуване на коментар