Здравейте!
Днес реших да ви представя моя авторска рецепта за прекрасен и ароматен хляб с дъх на жарко слънце и синьо небе.
Всъщност, написах тази рецепта преди няколко години, когато правех хляб само с мая и се оказа, че резултатът беше прекрасен.
Днес, малко трансформирана, искам да я споделя с всички, които обичат вкуса на юга, на белите брашна и пясъчната семола, от която италианците приготвят своята прочута паста и един от най-вкусните си хлябове.
Няколко думи за начало:
За този хляб използвах квас от бяло брашно, но би било много сполучливо ако се използва плодова закваска, която придава по-мек вкус на хляба.
- Извадете кваса от хладилника, захранете го и го ставатете на топло да се активира за 5-6 часа.
- Отделете си 150г. активен квас (останалото количество захранете отново и приберете в хладилника)
- Подгответе си предфермент ( Опара ) :
-В дълбока купа, където ще замесите хляба, налейте 100 мл вода, добавете кваса, 100 гр бяло брашно и разбъркайте добре. - Покрийте купата с кърпа и я оставете на стайна температура за около 8 часа или да пренощува.
На сутринта ще забележите, че Опарата е шупнала и е увеличила двойно обема си. Това означава, че е готова за работа.
Необходими продукти:
300 гр бяло брашно
200 гр семола
370 мл вода
150 гр квас
2 сл зехтин
1 чл мед
9 гр сол
50 гр тапенада - от черни маслини
50 гр тапенада от зелени маслини
50 гр тапенада от сушени доматчета
*Тъй като вече имаме предфермент, който е приготвен с част от продуктите, прекалкулирайте количеството им, т.е. намалете със 100 гр количеството на бялото брашно и на водата от общото количество.
Начин на приготвяне:
Пресейте двата вида брашно и ги смесете добре.
Започнете да добавяте постепенно от добре смесените брашна докато замесите меко, лепкаво тесто.
Помагайте си с шпатула, тъй като тестото трябва да бъде лепкаво. Стремете се да не го утежнявате прекалено с брашно.
Оформете го на топка, поръсете го с брашно, покрийте го и го оставете на стайна температура да втасва.
Прегънете го 3-4 пъти както е посочено на снимките, покрийте го и го оставете да отпочине за 20 минути.
Навийте го на руло, поставете го в съда, в който ще го печете, като леко подпъхнете крайчетата му, за да не изтича пастата, покрийте и го оставете за още два до четири часа да втасва или докато увеличи обема си.
Печете в предварително загрята фурна на 230°C за 10 мин, след което намалете температурата на 190°C и печете още 30 мин.
*Ако печете в затворен глинен или керамичен съд ви съветвам да не загрявате предварително фурната, а да го поставяте в студена фурна и да засечете времето за печене от момента на напълното и затопляне.
Обикновено времето за печене в такива случаи е около 50-55 мин., но все пак се съобразете с препоръките на производителя на съда.
Поставете изпечения хляб върху метална или дървена решетка до пълното му охлаждане.
Успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар