неделя, 9 април 2017 г.

Великденски козунак с натурална закваска от боза, заквасена сметана и сладко от черни череши




Ето го и моето вкусно предложение, което със сигурност ще направя за Великден. Този път обаче реших да съм пестелива от към аромати, тъй като ароматната закваска, която използвах промени плановете ми. 

Скоро получих изненадващ получих подарък от България - био боза от лимец. Оказа се уникално вкусна и ароматна, такава каквато помня от детството си и мигом реших, че ще я превърна в закваска. 

Не стана трудно, тъй като макар и добре съхранявана по пътя и в срок на годност, бяха необходими само няколко часа за да се превърне във вкусна леко резлива течност. Смесих я бяло брашно и след час-два квасът беше готов.



*За замесването на тестото използвах фино бяло брашно тип 00 по италиански стандарт или тип 450 по българския. 

*Захарта, която използвам винаги за сладки печива е нерафинирана светло кафява захар от захарна тръстика от островите в Индийския океан. Продава се като "Sucre de canne semoule clair" в био магазините. Този автентичен екзотичен продукт съдържа всички хранителни стойности на захарната тръстика, богат аромат и вкус, дължащи се на тръстиковата меласа. 

*За плънка избрах сладко от черни череши, чийто вкус обожавам и които дават чудесна свежест и аромат на козунака.

*Тестото можете да омесите както на ръка, така и с миксер, всичко е въпрос на предпочитание. Аз използвах миксер за първоначалното замесване, а след това работих с ръце.

И сега нещо много важно, което научих от една френска рецепта за Бриош - маслото трябва да бъде студено. Не размекнато, не стопено, а студено, даже много студено и нарязано на кубчета. То се добавя в самия край на месенето с миксера и в процеса на последващото месене остава и бавно се стапя в тестото. Това образува слоевете в хляба и го прави неустоимо вкусен и красив.

*Рецептата, която предлагам е калкулирана за един козунак. 


А ето и пълен списък на използваните продукти: 

340 гр. бяло брашно
2 яйца + 1 жълтък
90 гр. захар
100 гр. заквасена сметана
10 гр. олио
50 гр. студено масло
100 гр. плодова закваска (аз използвах закваска от боза от лимец)
сладко от черни череши
филирани бадеми за поръсване
един белтък (или само част от него) за намазване

Начин на приготвяне:

Разбийте леко яйцата и ги изсипете в купата на миксера. 

Добавете захарта и сметаната и разбъркайте, а след това и добре активираната закваска. 

Постепенно добавяйте от пресятото брашно и месете на ниска скорост. 

Добавете на тънка стръйка олиото и продължете месенето около 3 мин. 

Накрая добавете студеното масло, нарязано на малки кубчета и доомесете тестото докато маслото се разпредели равномерно.

Преместете го в намаслена купа и го оставете за около 2 часа да си почине.


Започнете сгъване и разтягане на тестото в купата през около 30 мин. През това време маслото ще омекне постепенно и ще направи тестото на пластове. Общия брой сгъвания и разтягание трябва да бъде поне 7 или 8.



Оставете тестото в хладилника за през нощта и на сутринта го извадете отново на плота. 


Прегънете го и го оставете да се стопли за около час.


Оформете го внимателно като кръгла питка като подпъхвате ръце свити на юмрук под него и леко го разтягате. Всъщност тестото само ще се разтегне от тежестта си. 


Стремете се да му придадете правилна правоъгълна форма. 



Намажете го със сладко от череши, но не цялото, а така както виждате на снимката и започнете да го навивате на руло по дължината му.


Като стигнете до ненамазаната част спрете с навиването и я срежете на равномерни тънки лентички. 


Сплетете ги три по три внимателно и ги преметнете върху навитото руло.



Внимателно го вземете с ръце и го сложете във формичка за печене с отвор по средата. 


Покрийте го с фолио и го оставете да втаса за около 3-4 часа или докато удвои обема си.


Преди печенето го намажете с белтък и поръсете със захар и филирани бадеми.


Печете в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 35-40 мин. като внимавате да не прегори повърхността му. Аз лично покривам козуначето с хартия за печене 5 мин. преди да го извадя от фурната. 

Оставете готовото козуначе да се охлади преди да го извадите от формата. 



Желая ви прекрасни и светли Великденски празници!

А също и весело и щастливо печене!

8 коментара:

  1. Страхотно предложение за празниците! Задължително ще пробвам. Аз често си правя хляб със закваска от боза и резултата е невероятен. Толкова съм запален, че даже и бозата си я правя сам.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за хубавия коментар, Владимир! Ще се радвам да пробвате и да се хареса от всички! Аз със сигурност ще пробвам да си произведа боза в домашни условия и ще я използвам за закваските си. Много ме вдъхновява идеята! Харесва ми много едва доловимия вкус на бозата в печивата. Светли Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е КОЗУНАКЪТ! След като го направих веднъж се подържа постоянното му присъствие в нашия дом и не се признава друга рецепта. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата Ви е харесала! Благодаря за хубавите думи! Весели празници!

      Изтриване
  4. Здравейте, бихте ли ми казали по-подробно за този квас с боза?
    Разбирам, че става по-бързо от другия квас /вода и брашно/
    Искам да опитам да направя козунак по този начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Истинската боза е продукт на естествено ферментирали зърнени култури при определени условия, което значи, че тя носи необходимия арсенал от полезни бактерии, от които се нуждаем. Точно те служат за основа на закваската в нашия случай. Има ги в изобилие в чудесна форма и зрялост, поради което е лесно и бързо да се сдобием с хубав и силен квас. Единственото условия в случая е да използваме боза от производител, който гарантира качеството на продукта си, както направих аз. В случая бозата е на фирма “Хармоника”, които предлагат изключително богат набор от вкусове. Мисля, че можете да им се доверите изцяло. Технологията на създаване на този квас е лесна и бърза и няма никакви други особености,от тези, описани го-горе. Желая Виуспех!

      Изтриване
  5. Здравейте, отново съм аз
    В момента правя квас от боза
    Дано да се получи.
    Искам да попитам дали е възможно да си направя по-голямо количество и да го съхранявам като останалия квас?
    По принцип все още не работя с квас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Мисля, че можете да си създадете спокойно квас от боза, който да използвате дълго време като всеки обикновен квас. С течение на времето той ще узрее, но смятам, че поне първите няколко захранвания (например 4 или 5 минимум), трябва да направите само с боза, а после да продължите с вода.

      Изтриване