сряда, 21 декември 2016 г.

На Бъдни вечер хлябът е с червено вино, тахан и орехи

Здравейте приятели!



Бъдни вечер има специално значение за всички християни и е последният ден от Рождественските пости. Той е ден за смирение, размисъл, трепетно очакване и молитва, с която да посрещнем раждането на Спасителя. 

На този ден според християнските традиции се извършват множество ритуали, които трябва да донесат в дома ни плодородие, късмет и здраве. 

Семейството се събира на празнична вечеря, която задължително е от нечетен брой постни ястия, има прясно изпечен обреден хляб в кръгла форма, който символизира слънцето и плодородието и се спазват стриктно определени правила на поведение по време на вечерята. 

Толкова много обичам тази вечер и тази магична нощ, че смело мога да кажа: това е най-любимият ми ден в годината. Очаквам го с радост и трепетно вълнение и по примера на жените в моето семейство и аз отдавам голямо значение на това да се спази традицията и да подготвя трапезата според обичая. Разбира се, Хлябът, той винаги е бил в центъра на събитието, той събира семейството, пред него се чете молитвата "Отче наш", той е свидетел на семейното разбирателство и любов. 



Обикновено през годините до сега винаги на този ден съм избирала да направя соден хляб, но ето, че вече втора година хлябът на нашата трапеза ще бъде с квас. И за да остана вярна на себе си, за този светъл ден той трябва да бъде различен, специален и тържествен.

В седмиците преди празника ми се искаше да напиша моя рецепта за хляб, в която да вложа личното си отношение към празника. И ето така сътворих този вкусен и семпъл хляб с червено вино, тахан и ядки, който надявам се и вие да харесате.


Ето необходимите продукти:

За предфермента:

150 гр. бяло брашно
150 мл. вода
60 гр. квас

За тестото:

100 гр. бяло брашно
250 гр. пълнозърнесто брашно от спелта
110 мл. вода
120 мл. червено вино
2 с.л. сусамов тахан
9 гр. сол
40 гр. орехови ядки
черен сусам за поръсване

Няколко уточнения:

*За този хляб избрах два вида брашно - бяло фино и пълнозърнеста спелта в равни пропорции. 

*Виното, което използвах е български Мавруд, който според мен няма равен при направата на хляб. 

*Таханът е сусамов, но и със слънчогледов резултатът ще бъде прекрасен.

Начин на приготвяне:

Направете предфермента като смесите до хомогенност посочените количества вода, квас и брашно.  

Оставете сместта да пренощува или за около 9-10 часа на стайна температура. 

Покрийте съда с плътна кърпа или фолио и когато забележите, че е удвоил обема си и е бълбукащ, значи е готов за замесване на хляба. 

Пресейте двата вида брашното и ги добавете към посочените количества вода и червено вино. 

Месете кратко, колкото всичко да се хомогенизира и оставете сместта за 30 мин. покрита с фолио или влажна кърпа. 

Този процес се нарича Автолиза и е изключително важен за изграждането на добрата структура на хляба. 

След определеното време ще забележите колко гладко и разтегливо е станало тестото. 

Добавете предфермента и омесете отново за няколко минути докато тестото го абсорбира напълно. 

Последователно се добавят солта и тахана. Омесва се гладко и лепкаво тесто.

Прехвърля се в намазана с малко зехтин купа и се оставя да почине на хладно за около 30 минути.


Следва разтягане и сгъване на тестото без да се изважда от съда. Разтягането се извършва с добре навлажнената ръка, като се стремите много нежно да докосвате тестото и да го изтегляте нагоре внимателно и без да бързате. 

Разтеглете го от четирите му страни, а ако можете и повече. Всеки път когато си почива, го покривайте с фолио, капак или кърпа. Ако ръката ви е добре навлажнената или намазана с олио тестото няма да залепне по нея. Направете поне четири разтягания и сгъвания като се стремите да спазвате времето за почивка между тях. 






Следва оформяне на тестото върху работния плот. 



Извадете го, оставете го за около 15 мин. и леко го сгънете от четирите му страни. Оформете го и го разделете на няколко еднакви по размер топчета. 

Тук е моментът да ви кажа, че можете да си оформите топчетата и да ги подредите в предварително набрашнена кърпа за втасване или направо в тавичката, в която ще печете. 

Ако обаче желаете да следвате моя начин на оформяне на топчетата, следвайте инструкциите в снимките.

Отрежете около една четвърт тесто от всяко парченце, разточете го на тънка кора, намажете го със зехтин и поръсете с черен сусам. 





 Нарежете орехови ядки, които да завиете в тестото.








 Оформете останалата част от топчето тесто и го обвийте с тънката кора. 









Прищипете краищата му, така че да не се отвори и го поставете на определеното за втасване място.






 Ако използвате кошничка за втасване, прищипаните краища трябва да бъдат нагоре, за да може когато обърнете кошничката върху плочата за печене те да останат отдолу. 


Оформете по този начин останалите топчета тесто, подредете ги в тавичка или в кошничка за втасване и оставете тестото за около три часа на хладно докато удвои обема си. 

Не забравяйте да сложите монета в едно от топчетата, ако спазвате тази традиция. 

След като тестото се е надигнало достатъчно, загрейте фурната на 240 градуса и печете на тази температура през първите 15 мин., след което намалете на 190 градуса и печете още 35-40 мин. 



Ако печете в затворен съд, времето за печене под капак е 45 мин., като 5 мин. преди края махнете капака, за да излезе парата. 

Охладете напълно хляба преди консумация.


Надявам се вкусът да ви хареса!


Примерна таблица за разпределение на времето:

Ден първи:

  • 22.00 часа - смесване на продуктите за предфермента до получаване на хомогенна смес

Ден втори:

  • 08.00 часа - предферментът е готов
  • 08.00 часа - смесване на виното и водата с двата вида брашно. Почивка 30 минути - Автолиза
  • 08.30 часа - Добавя се предферментът и се меси до хомогенност няколко минути. Добавят се сол и тахан и отново се меси до хомогенност. 
  • 08.40 часа - почивка 30 мин.
  • 09.10 часа - първо разтягане и сгъване на тестото и почивка
  • 09.40 часа - второ разтягане и сгъване на тестото и почивка
  • 10.10 часа - трето разтягане и сгъване на тестото и почивка
  • 10.40 часа - четвърто разтягане и сгъване на тестото и почивка на работния плот.
  • 11.00 часа - прегъване на тестото на работния плот и почивка 
  • 11.10 часа - разделяне на тестото на няколко топки и тяхното оформяне
  • 11.30 часа - поставяне на цялото тесто във форма за втасване
  • 14.30 - 15.00 часа - печене на хляба
  • 15.45 часа - хлябът е готов

Желая ви весело, изпълнено с много вдъхновение, любов и светли мисли печене!

Весели и щастливи празници! 





Няма коментари:

Публикуване на коментар