Тази рецепта се появи спонтанно, благодарение на една молба във фейсбук страничката ми от последователи, да публикувам рецепта за тъмен хляб. С радост написах рецептата, която сега ще споделя с вас, почитателите на здравословния хляб с квас. Надявам се да я изпробвате и вие и да се насладите с всичките си сетива на това домашно, вкусно и много ароматно изкушение.
Няколко съвета преди да започнете:
Комбинацията от трите вида брашно не позволява голяма еластичност на тестото, затова по време на неговата обработка е почти невъзможно познатото ни разтягане и сгъване. Това налага при омесването да навлажнявате ръцете си с вода и да използвате шпатула за тесто, а ако тестото е по-влажно и трудно за работа, може да работите и с добре набрашнени ръце.
Сладкото, което добавих в този хляб е една прекрасна комбинация от ябълки, сини сливи и фурми, но тъй като трудно се намира точно такова, оставям на вас да решите какво да използвате и с какво да допълните симфонията от вкусове и аромати.
За около 700 гр. хляб са ви необходими следните продукти:
150 бяло брашно
150 гр. фино ръжено брашно
70 гр. пшенично пълнозърнесто
70 гр. квас от пълнозърнесто ръжено брашно
285 гр. хладка вода
1 ч.л. сладко от ябълки
9 гр. сол
семена по избор: просо, лен или малко ръжени ядки
Начин на приготвяне:
Активирайте много добре кваса.
Смесете добре брашното и добавете цялото количество вода.
Омесете лекичко докато водата поеме цялото количество брашно.
Покрийте сместа и оставете за около 45 мин. на стайна температура.
След това добавете кваса и отново омесете добре до хомогенизиране на тестото.
Добавете последователно солта и сладкото и отново омесете добре за няколко минути.
Ако тестото ви е много лепкаво и не можете да работите с него си помагайте с шпатула или добавете малко брашно.
Покрийте го и го оставете да почине за една нощ на студено.
На сутринта го оформете и го сложете в кошничка за втасване.
Оставете го отново на студено за около 7-8 часа.
Загрейте фурната на 240 градуса заедно с глинен или чугунен съд за печене с капак. Когато съдът се е загрял до необходимата температура, хлябът се обръща в него, леко се нарязва с остър нож и се захлупва с капак. Пече се 40 минути, след което намалете фурната на 200 градуса, махнете капака и допечете за още 10 мин. или докато се зачерви добре.
Ако печете в тавичка без похлупак, използвайте схемата: 10 мин. на 230 градуса, намалявате температурата на 190 градуса и допитате за още 30 мин. Ако възпроизведете пара във фурната по време на печенето чрез напръскване с вода или поставяйки бучки лед в предварително нагрята метална купичка, хлябът ще придобие прекрасна и златиста хрупкава коричка.
Не забравяйте да охладите напълно хляба върху решетка преди консумация. Той е най-вкусен минимум 5-6 часа след изпичането му.
Този хляб, както всеки друг, направен с квас изисква търпение, внимание и много любов. Дайте му ги и ще се насладите на прекрасен резултат.
Схема на времето:
Ден първи:
- 21.00 часа - омесване на тесто от водата и брашното. Почивка.
- 21.45 часа - добавяне на кваса, сладкото и солта. Омесване.
- 21.55 часа - почивка
Ден втори:
- 08.00 часа - премесване на тестото и оформяне за печене
- 15.00 часа - печене
Успех на всички, които ще пробват рецептата!
Няма коментари:
Публикуване на коментар