сряда, 13 декември 2017 г.

Датски ръжен хляб RUGBRØD с белгийска бира Leffe




Той е дъвчащ, ароматен и много вкусен!

Казва се RUGBRØD!


Ръжта е любовта и животът на северните народи и заради това те я обожават и приготвят хляба си предимно с нея.

Един от най-известните хлябове в Дания се казва RUGBRØD, в превод Ръжен хляб и преди време имах възможността да го опитам, приготвен от белгийски пекар... Останах очарована от вкуса и ароматите в него, макар че имах известни предубеждения относно вкуса на северните хлябове.

Така естествено се зароди идеята да направя моя версия на RUGBRØD и да я споделя с читателите на блога ми.

Оригиналната рецепта на този хляб включва натрошени зърна пшеница и ръж, ленено семе, тиквени и слънчогледови семки, ръжено и бяло брашно, квас, малцов сироп и сол.

Оказа се, че технологията му на приготвяне е много лесна и успехът почти винаги е гарантиран, стига да разполагаме с качествени продукти и жив квас.

Не се стърпях, разбира се и промених някои от съставките, като например натрошените зърна пшеница, замених със зърна ечемик и половината от количеството вода замених с тъмна белгийска бира Leffe.

Резултатът не закъсня - много вкусен, ароматен и различен за нас, българите хляб, който чудесно се съчетава със различни видове сирена, ядки и сладко и може да се използва като канапе за студени предястия или хапки.

А ето и моята рецепта.

За един хляб са ви нужни:

100 гр натрошени зърна ръж
100 гр натрошени зърна ечемик
80 гр ленено семе
80 гр белени слънчогледови семки
50 гр тиквени семки
200 гр квас
300 гр тъмна бира Leffe
180 гр вода
140 гр бяло полу пълнозърнесто или фино брашно
140 гр ръжено пълнозърнесто (фино смляно) брашно
15 гр сол
1/2 сл малцов сироп

Малко уточнение:

Рецептата, която споделям е за един хляб. Поради съмнение обаче, че формата, която предварително бях избрала за печене е малка, в последния момент реших да разделя дозата на две.


Така се получиха едно голямо и едно малко хлебче, но цялото тесто спокойно можеше да се събере във форма с дължина около 25 см.

Относно кваса и бирата: много се чудих дали бирата може да повлияе негативно на кваса и той да не изпълни ролята си докрай, но в крайна сметка се оказа, че съмненията ми са неоснователни.


Но ако все пак се притеснявате от влиянието на различните съставки в бирата върху действието на кваса, имате два варианта- да я замените с вода (както е в оригиналната рецепта) или да добавите кваса след първоначалното накисване на зърната (т.е. малко преди брашното).


Относно малца: не го заменяйте с меласа, а се опитайте да си намерите малцов сироп или малцово брашно. Меласата променя вкуса на хляба и аз лично не я харесвам, докато малца придава невероятен карамелен вкус и прави хляба богат и наситен.

Начин на приготвяне:

Натрошените зърна ръж и ечемик се слагат в купа, добавят се тиквените, слънчогледовите семки и лененото семе.


Добавят се водата, бирата, кваса, сиропа от малц и всичко се разбърква много добре.






Купата се покрива с фолио и се оставя на хладно да престои за около 6-8 часа, т.е. достатъчно време за да могат семената да поемат по-голямата част от течноста.


Добавят се двата вида брашно и солта и се разбърква интензивно до получаването на хомогенна смес на ръка или с миксер. Разбъркването продължава около 5-7 мин., след което сместа отново се покрива с фолио и се оставя на хладно за една нощ (10-12 часа) или до удвояване на обема.




Тестото отново се разбърква много добре и с помощта на лъжица се разпределя в предварително намаслена метална формичка за печене на кекс.


Заглажда се с намокрена ръка или силиконова шпатула, а със сладкарска шпатула се правят шарки по повърхността.



Покрива се с фолио и се оставя на стайна температура до удвояване на обема.


Пече се 45-50 мин в педварително загрята на 180 градуса фурна, като при поставяне на хляба, фурната се напръсква обилно с вода.

След определеното време, хлябът се изважда от фурната върху решетка, освобождава се внимателно от формата и се връща отново във горещата, но вече изключена фурна за още 5-7 мин за да излезе остатъчната влага от него.


Охлажда се напълно върху решетка и се завива във фолио и кърпа за една нощ.

На другия ден е готов за консумация.

Може много леко да го стоплите на тостер, за да се “събудят” вкусовете му, а може да се консумира и така.





Желая ви успех!




Няма коментари:

Публикуване на коментар