сряда, 21 февруари 2018 г.

Хляб с квас, японски чай матча и черен сусам




Ясно е, че темата за чая матча все още присъства в съзнанието ми и това намира своето отражение в любимото ми занимание - хлябът с квас.

За това японско чудо писах по-подробно в предишната публикация и затова няма да се впускам в излишни обяснения, но все пак ще поясня, за тези, които не са прочели, че се касае за фин, стрит на прах чай, с наситен зелен цвят, който е широко разпространен в далечния Изток и който се слави с невероятните си ползи за духа и здравето.

В името на експеримента направих този зелен хляб с квас и искам да ви уверя, че се оказа много, много вкусен, с лек аромат на чай, който прекрасно се допълва от вкуса на черния сусам в него.

Той е подходящ както за ежедневна употреба, така и като чудесен акомпанимент на чаша хубаво бяло вино с меко ароматно сирене като пикантната Горгонзола например...

Рецептата, която използвах е моята основна рецепта за бял хляб, която работи безотказно и към която добавих малко от зеления прах матча и черен сусам на вкус.

Квасът е от полупълнозърнесто бяло брашно с почти 100% хидратация, който е предварително подхранен и активиран на стайна температура.

Количеството на водата може да варира плюс-минус 20-30 грама, но това зависи изцяло от брашното, което ползвате, неговата едрина, начин на смилане и процент протеини.

За изпълнението на рецептата препоръчвам да започнете с около 300 гр вода, а може и малко по-малко (например 280 гр), като наблюдавате какво количество ще ви бъде достатъчно, за да замесите лесно за работа тесто.



А ето и рецептата:

450 гр. бяло брашно
300-320 гр. вода
100 гр. квас
9 гр. сол
1 с.л. зехтин
6 гр. чай Матча
черен сусам на вкус


Начин на приготвяне:


В 300 гр гореща вода, разтворете 6 гр. прах от чай матча и оставете течността да се охлади.



Добавете пресятото брашно и омесете на ниска скорост до пълното му абсорбиране.

Оставете сместа да почине за около 50 мин. (Автолиза).



Добавете кваса и месете на първа скорост за около две минути, след което добавете солта и зехтина.

Месете още 3-4 мин. на първа скорост, след което още 30-40 секунди на втора скорост.

Извадете тестото от купата за месене и го прехвърлете в друг съд.


Направете около 3-4 сесии разтягане и сгъване на тестото през разни интервали от време (например през 40 мин.)., като през това време добавяте на малки порции черния сусам.







Оставете тестото за около 2-3 часа на стайна температура, след което го приберете в хладилника за една нощ или за около 10 часа.

След определеното време извадете тестото от хладилника.

Изсипете го внимателно върху леко набрашнен работен плот, сгънете го на плик и го оставете покрито с фолио да почине за половин час.

Оформете го в правоъгълна форма или както желаете и го сложете в панерче за втасване.

Оставете тестото на стайна температура за около 3-4 часа или до удвояване на обема и печете в предварително загрята на 240 градуса фурна в затворен съд за около 35 мин., след което отворете капака и допечете на 180 градуса за още 10 мин.



Желая ви успех!















Няма коментари:

Публикуване на коментар