Представям ви един прекрасен, ароматен и много нежен хляб с карамелизиран лук, зелени подправки и орехи! В рецептата съм използвала няколко вида брашно, които още повече обогатяват вкуса на хляба и прекрасно се съчетават с лучено-ореховата плънка и подправките.
Какво по-голямо удоволствие от това в дъждовните есенни дни да зарадвате близките си с това изкушение към което чудесно се допълва идеята за топла крем супичка? ...
Лук шалот?...
Виждали ли сте онези фини и издължени главички лук на щанда със зеленчуци?
Някои са бели на цвят, други лилави или са облечени с обикновена жълта дреха (люспа) ... разновидности много, но всички те принадлежат към семейството на Allium ascalonicum. Струва ми се, че до скоро този сорт не беше познат в България или поне за мен, но откакто го открих, ми стана любим и предпочитан за приготвянето на почти всякакви ястия, дори на конфитюр, а сега вече и на хляб.
За разлика от обикновения лук, вкусът на шалота е с много по-нежен и деликатен аромат, заради което той е предпочитан за овкусяване на супи и ястия във френската кухня.
Препоръчвам го горещо на всички, за които той все още е непознат!
Предфермент:
150 гр. фино ръжено брашно
150 гр. вода
150 гр. ръжен квас (или какъвто имате)
Необходими продукти за тестото:
70 гр. брашно от спелта
80 гр. нахутено брашно
150 гр. бяло брашно
300 мл. вода (35 градуса С)
9 гр. сол
За плънката:
3 малки глави лук шалот
40 гр. орехови ядки, нарязани на едро
20 гр. масло
2 с.л. зехтин
Прясна мащерка, щипка риган и малко стръкче пресен розмарин
щипка сол
Приготвяне на плънката:
Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в маслото и зехтина като се добавя и много малко вода или червено вино докато добие красив златист цвят.
Добавят се орехите и подправките и леко се осолява.
Внимание!
- Предварително загрейте мазнината в съда, в който ще готвите плънката.
- Не използвайте много силен котлон, защото този сорт лук е много нежен и фин и лесно може да прегори.
Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за предфермента добре до получаване на хомогенна смес.
Покрийте с фолио или кърпа и я оставете на стайна температура за една нощ или за около 10-11 часа.
Пресейте и смесете добре трите вида брашно.
Към цялото количество вода, добавете повече от половината количество брашно.
Месете с миксер на бавна скорост за около 5-6 мин. Ако сместа е много рядка, добавете още брашно до образуването на гъста маса.
Покрийте съда с фолио и изчакайте минимум 30 мин.
Добавете готовия предфермент, който видимо е увеличил обема си и е с шуптяща повърхност.
Омесете до хомогенност. Последователно добавете солта и останалото количество брашно, ако тестото е достатъчно меко и може да го поеме.
Всичко се омесва много добре на ниска скорост за около 6-7 мин.
Прехвърлете тестото в купа, предварително намазана със зехтин и го покрийте плътно с фолио или капак.
Оставете го на стайна температура за около 3 часа или до удвояване на обема.
Извадете втасалото тестото на добре набрашнения работен плот и го разстелете нежно с ръце.
С помощта на шпатула го сгънете от четирите му страни. Поръсете го с брашно, покрийте го и го оставете да си почине 30 мин.
Повторете разтеглянето и сгъването още веднъж.
След още 30 мин. разтеглете внимателно тестото с ръце и го поръсете с предварително подготвената плънка от лук, орехи и подправки.
Навийте тестото без да го притискате много силно на руло, а след това прегърнете краищата му един върху друг.
Внимателно го поставете в кошничка за втасване и го оставете на стайна температура за около 2 часа и половина или до удвояване на обема.
Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса С за първите 10 мин., след което намалете температурата и допечете за още 30-35 мин. на 190 градуса С.
Ако използвате керамична или чугунена форма за печене, печете на 240 градуса за около 40 мин. под капак, след което махнете капака и допечете за още 5 мин.
Охладете готовия хляб върху решетка.
Примерна таблица за разпределение на времето
Ден първи:
- 22.00 часа - смесете всички съставки за предфермента
- 08.00 ч. - предферментът е готов
- 08.00 ч. - към цялото количество вода, прибавете указаното количество брашно.
- 08.05 ч. -08.35 ч.- почивка (Автолиза)
- 08.35 ч. -08.45 ч. - омесване на тестото
- 08.45 ч. -11.45 ч. - втасване
- 11.45 ч. -12.15 ч. - почивка след първото сгъване
- 12.15 ч. - 12.45 ч. - почивка след второто сгъване
- 12.45 ч. -12.50 ч. - последно оформяне на тестото и разпределяне на плънката
- 12.55 ч. - поставете тестото в кошничка за втасване
Около 15.30 ч. - тестото е втасало и готово за печене
Около 16.10 ч. - хлябът с карамелизиран лук и орехи е готов.
Насладете му се с всичките си сетива!
Успешно печене!
Поздравления! Правите прекрасни хлябове!
ОтговорИзтриванеhttps://www.facebook.com/groups/698490593506639/
Благодаря от сърце!
Изтриване