сряда, 26 октомври 2016 г.

На Димитровден - есенен хляб с тиква!




В разгара на есента почитаме паметта  на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Празникът се нарича още Димитровден и бележи поврата в годишното време и настъпването на студа и зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. 

На Димитровден по традиция на трапезата се слагат ястия от птици и зеленчуци и задължително домашно омесен хляб. 

Хлябът, който направих за празника е типично есенен - с пюре от тиква, тиквени семки, масло и мляко. Тиквата придава прекрасен нежно кадифен вкус и златисто жълт цвят на хляба, а всички останали продукти допълват есенната симфония.



За хляба използвах фино бяло брашно и 50 гр. тиквено брашно, което открих това лято в България. Оказа се, че тиквеното брашно ми допада изключително много и смятам и занапред да го използвам в приготвянето на различни печива. То е произведено по специална технология от обезмаслено белено тиквено семе , богато е на витамини, минерали и растителни протеини и е с ниско съдържание на мазнини. 
С две думи, полезно и много вкусно.

А ето и рецептата:

350 гр. бяло брашно
30 гр. брашно от тиква
100 мл. вода
100 мл. прясно мляко
150 гр. пюре от печена тиква
150 гр. плодова закваска или квас от бяло брашно
9 гр. сол + 50 мл. вода (солта се разтваря във водата)
20 гр. масло
1 с.л. мед
тиквени семки


Начин на приготвяне:

В купа на стационарен миксер или на ръка омесете меко тесто от цялото количество вода, мляко и брашното (бялото и тиквеното).



Покрийте го и го оставете да почине за около 45 мин.

Добавете последователно плодовата закваска, която трябва да бъде добре активирана. След като тестото я поеме изцяло добавете солта и малко вода, ако тестото е по-твърдо. Омесете добре и добавете пюрето от тиква, меда и маслото.

Омесете няколко минути тестото на бавни обороти и го оставете да си почине.

Прехвърлете го в купа която предварително сте намазали с олио, поръсете го обилно с брашно, покрийте купата с фолио и оставете на хладно за една нощ или за около 8-9 часа. 


След определеното време, извадете тестото на работния плот, който трябва да бъде добре набрашнен и го сгънете с помощта на шпатула от четирите му страни. 




Повторете след 20 минутна почивка. 

Можете да направите общо 3-4 сгъвания през 20 мин., след което оформете тестото на топка и го сложете в кошничка за втасване на стайна температура.


След около 2 часа приберете тестото в хладилника до окончателното му втасване. 


Когато тестото е готово го прехвърлете в съда за печене и печете по познатата схема: 

В предварително загрята печка на 230 градуса С за 10 мин., след което намалете до 190 градуса С и допечете за още 30 мин. 

Можете да напръскате фурната с вода непосредствено преди печенето, което ще предизвика пара, а тя от своя страна спомага за образуването на прекрасна коричка на хляба. 

Примерна схема за разпределение на времето:

Ден първи:

  • 21.00 часа - омесване на тестото и 45 мин. почивка (Автолиза)
  • 21.45 часа - омесване на тестото с останалите продукти от рецептата
  • 21.55 часа - втасване на тестото на хладно 

Ден втори:

  • 08.00 часа - първо сгъване на тестото и почивка 
  • 08.20 часа - второ сгъване и почивка
  • 08. 40 часа - трето сгъване и почивка
  • 09.00 часа - четвърто сгъване на тестото, оформяне и поставяне във форма за втасване
  • 11.00 часа - преместване на тестото в хладилника
  • 13.00 часа - изваждане на тестото и подготовка за печене
  • Около 13.50 часа хлябът трябва да бъде изпечен. 



Не забравяйте да охладите напълно хляба преди консумация. 


На всички, които ще пробват, желая успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар