Както вече знаете, никак не е трудно да си направим плодов фермент и естествен квас с него в домашни условия. Можем да използваме почти всички плодове, зеленчуци, неотровни цветя, ароматни подправки... И колкото повече комбинации, толкова повече вкусове и интересни резултати!
С наближаването на Великденските празници реших отново да си създам Дива мая или естествена плодова закваска, с която да замеся празничните печива. С този вид закваска могат да се правят както сладки така и солени изкушения. Често тя е с неутрален вкус, много силна, а печивата стават изключително меки и пухкави. Ето защо за мен е голямо удоволствие винаги да работя с нея.
Тази година се спрях на лесна закваска с дребни стафиди и ябълка.
Как да си направим фермент?
Много лесно.
Обелете една или две ябълки, нарежете ги на четвъртинки и ги сложете в по-голям буркан. Добавете малка шепа стафиди, напълнете буркана с чиста филтрирана или бутилирана изворна вода, затворете буркана и го сложете на стайна температура.
Разбърквайте внимателно през около 6-7 часа в продължение на 2-3 дни.
Още след първия ден ще забележите оцветяване на течността, а част от стафидите могат да изплуват. Плодовият фермент е готов, когато всички плодове се вдигнат към гърлото на буркана и започне бурен процес на ферментация. Наличието на шумяща пяна при отваряне на буркана е знак, че вашата ферментна течност е готова да се превърне в закваска.
За целта ви е необходимо да смесите няколко лъжици от нея с няколко лъжици бяло брашно. Аз лично предпочитам закваската по-гъста и затова добавям повече брашно, но в никакъв случай не я държа рядка. Захранването с течност и брашно продължава през около 8 часа в продължение обикновено на ден и половина. Когато на повърхността и се появят множество хубави живи балончета, вие вече имате готова и активирана естествена плодова закваска.
Как се поддържа този тип закваска?
Тази закваска се поддържа както класическия квас и се съхранява като него в хладилника, когато не я използвате. Подхранва се няколко часа преди употреба с почти равни количества течност и брашно. Аз изхвърлям плодовете ден-два след като ферментната течност е готова, прецеждам я и ако възнамерявам да я използвам още допълвам с нова ябълка и стафиди. Така си обновявам течността докато ми е необходима.
И не забравяйте, ползвайте само чисти био продукти за да се радвате на хубав резултат!
Успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар