Бриош! Бриош! Бриош!
Как съм живяла без да го познавам наистина до сега?!!! Това е невероятно печиво, нещо толкова богато, ароматно и вкусно, че ми е трудно да го опиша... Винаги съм го свързвала с мноооооого масло, което автоматично ме е отблъсквало от идеята да запретна ръкави и това всъщност е главната причина да не се запознаем до сега ние двамата - Аз и Бриошът.
И друго, колкото и рецепти да съм преглеждала, количеството захар винаги ми се е струвало недостатъчно за моя вкус, защото аз обичам сладички печива и в тази връзка нашенският козунак ми е бил фаворит... поне до този момент обаче. Сега съм влюбена в тази френска наслада и официално си разрешавам от време на време да се изкушавам и глезя с нея!
Рецептата за този Бриош написах след като прочетох безброй какви ли не рецепти в интернет и в книгите вкъщи. Накрая седнах и създадох моята, като се постарах да запазя оригиналното количество на маслото, посочено във френските рецептури и пригодих останалите количества на участниците в парада според моя вкус.
Закваската, разбира се е натурална, ароматна и специално създадена за случая от парченца ябълки, банан и грозде. Толкова вкусно миришеше само и как успя да насити вкуса на печивото с тези вълшебни аромати!...
Направих я, както всички плодови закваски до сега, които съм показвала в блога, като я захранвах последов
ателно няколко пъти с брашно, за да придобие сила и да се стабилизират процесите.
Брашното, което използвах е италианско био бяло брашно, комбинирано с пълнозърнесто (Multicereai) от ръж, ечемик, ориз и овес и което използвам за направата на козунаци. То е по-плътно и със сигурност абсорбира по различен начин течността в рецептата, ето защо ви обръщам внимание да имате готовност да добавите още малко брашно или да коригирате количеството на яйцата с едно по-малко при нужда.
Допълнителни аромати не съм добавяла в сместа поради естеството на плодовата закваска, която за мен беше достатъчно ароматно допълнение на печивото.
Рецептата е за два Бриоша от около 700 грама всеки.
За замесването съм използвала стационарен миксер.
А ето и съставките:
560 гр. бяло брашно
200 гр. активна плодова закваска
300 гр. яйца (6 малки)
70 гр. захар (аз използвах кафява)
90 гр. прясно мляко
210 гр. студено масло
8 гр. сол
прясно мляко за намазване
За плънката:
Използвах домашно сладко от горски ягодки, набрани в местността Попови ливади над родния ми град Гоце Делчев.
Вие можете да пропуснете плънката или да я изберете по ваш вкус и предпочитание.
Важно уточнение: всички продукти трябва да бъдат студени!
Това е основно изискване при направата на Бриош във френската кухня.
Начин на приготвяне:
Ден първи:
В купата на миксера сложете пресятото брашно, захарта и солта от едната страна, а от другата млякото и половината от леко разбитите яйца.
Включете миксера да меси на ниска скорост докато забележете, че сместа започне лекичко да се отделя от стените на купата.
Добавете и останалото количество яйца.
Усилете скоростта на месене на средна докато тестото започне да се отлепва добре от купата за месене.
Добавете активираната закваска и продължете месенето.
Нарежете предварително повече от половината количество студено масло и го добавете към тестото, докато миксерът работи.
Общото време на месене е около 7 мин. без първоначалните 2 мин., споменати по-горе.
Извадете тестото от съда и го прехвърлете в друг съд, предварително намазан с масло.
Оставете го да почине около час, след което добавете останалото количество масло и с помощта на шпатула или с ръце започнете леко да го придърпвате и да го разтягате. Идеята е маслото да се хомогенизира със тестото, но постепенно.
Премесвайте през равни интервали от време (например през 30 мин.) няколко пъти, докато маслото почти се стопи.
Покрийте съда с фолио и го оставете на стайна температура за няколко часа (2-3) и след това го приберете в хладилника за една нощ.
Ден втори:
На сутринта то е удвоило обема си и е готово за оформяне.
Извадете го на плота и леко го премесете с ръце.
Не го оставяйте да се стопли, защото от топлината то ще се отпусне заради голямото количество масло и ще бъде невъзможно за работа.
Докато е студено го направете на фитили, топчета или както желаете и го сложете във формички да втасва.
След около 2-3 часа (зависи от температурата в стаята), тестото ще е удвоило обема си и ще е готово за печене.
Намажете го с малко прясно мляко, както направих аз или с яйце, ако желаете и го сложете да се пече в предварително загрята фурна без вентилатор на 180 градуса за около 40 мин.
Когато видите, че е добре изпечено до златисто, го извадете от фурната и го сложете върху решетка така както е във формата.
След около половин час го извадете от нея и го оставете да се охлади.
Най-вкусно за консумация според мен е когато все още не е напълно изстинало и е ухаещо, пухкаво и меко.
Да ви е сладко!
Весело и забавно печене!
Няма коментари:
Публикуване на коментар