сряда, 4 октомври 2017 г.

Пухкав бриош с ароматна плодова закваска от грозде и плънка от фъстъчено масло





В тази прекрасна, топла и леко дъждовна есен съм на тема Бриош.
Всичко около мен сякаш ме подтиква да правя това ароматно чудо и да дам воля на експериментаторския си дух.

Така след Първия Бриош в живота ми, закономерно дойде и Вторият - този, който днес ми изглежда още по-разкошен, мекичък, въздушен и ароматен и изпълва сетивата ми с неописуемо блаженство.


Той е лишен от всякакви изкуствени или добавени аромати, но уверявам ви, ухае божествено, изпълва дома  ми с топлина, любов и радост и поражда вълнение сред всички в семейството.

Този Бриош е вдъхновение и предизвикатество за тези, които са готови да проявят стоическо търпение, за да му се порадват.

Защото, сигурна съм, че точно то - търпението е ключът към успеха на рецептата.

Закваската разбира се е натурална, плодова, каквато използвам за направата на всякакви сладки печива, а често и на хляб от две години насам.

Ферментната течност избрах да бъде семпла - от ароматно кехлибарено грозде, и няколко лъжички мед.


Този път реших процесът на създаване на закваската да бъде на студено в хладилника, което ми отне почти три дена, до нейното пълно узряване.

И така, ето накратко стъпките по процеса на създаването на закваска:

Ден първи:

Разбъркайте в буркан равни количества (50 гр /50 гр) ферментна течност и бяло брашно до получаването на гъста хомогенна смес. Затворете го с капачка и го оставете в хладилника на студено, бавно да се активира.

Ден втори:

Добавете отново същото количество ферментна течност и брашно към първоначалната смес и разбъркате много енергично, до пълното хомогенизиране на сместа.

Оставете я отново в хладилника и наблюдавайте поведението и. Ако процесите вървят нормално, сместа ще увеличава обема си въпреки ниската температура и бавно ще зрее.

Ден трети:

Продължете захранването на закваската по познатия начин с равни количества брашно и течност и я приберете на студено.

След няколко часа сместа трябва да  увеличи двойно обема си и да образувала равномерни балончета в буркана, което е знак, че е готова за употреба.



Сега вече можете да преминете към замесването на тестото.

* Важно уточнение:

Разбира се, вие можете да използвате плодова закваска, активирана на стайна температура по познатия ви вече начин или квас от бяло брашно, ако го предпочитате и спокойно да прескочите дългия, бавен и студен процес, описан по-горе.

Рецептата, която споделям е за един голям Бриош или два по-малки както аз предпочетох да направя.

Вместо прясно мляко използвах ферментна течност, за да придам още малко от ароматите на плодовете (в моя случай на сладкото кехлибарено грозде).


А ето и необходимите продукти за тестото:

260 гр фино бяло брашно
300 гр активна плодова закваска
50 гр ферментна течност
3 малки яйца
200 гр студено масло
60 гр захар
яйце или мляко за намазване

За плънката:

За всеки от двата Бриоша използвах два различни вида фъстъчено масло, едното от които с цели слънчогледови семки, ленено, маково семе и леко солено на вкус, а другото с по-гладка консистенция и по-сладичко.

Начин на приготвяне:

Ден първи:

В купата на миксера изсипете ферментната течност, леко разбитите яйца, захарта и активната плодова закваска и месете на ниска скорост, докато получите гладка хомогенна смес.

Добавете пресятото брашно и продължете месенето (около 4 минути), докато тестото започне да се отлепва от стените на купата.

Добавете половината от общото количеството масло, нарязано на малки кубчета и продължете месенето на средна скорост за още около 5-7 минути.

В края на месенето, тестото трябва да изглежда доста гладко и въздушно, но лепкаво.



Прехвърлете го в друга купа, предварително намазана с масло, покрийте го с фолио и го оставете да почине около 1 час.

След това добавете останалото количество студено масло, нарязано на малки парченца и започнете да прегъвате тестото от всички страни.



Направете няколко прегъвания през сравнително равни интервали от време, като идеята е маслото постепенно да се хомогенизира с тестото.


Покрийте съда с фолио и го оставете за няколко часа (2-3) на стайна температура.

След това преместете съда в хладилника за около 10-12 часа или за една нощ.

Ден втори:

Извадете тестото от хладилника върху предварително набрашнен работен плот.


Разделете го на две части и бързо го оформете на топки.


Едната приберете отново в хладилника, а другата разточете с точилка и намажете с плънка по ваше желание.

Оформете тестото както желаете и го сложете да втасва във формичка на стайна температура.




След това разточете и другата част от тестото, оформете я и нея и я сложете да втасва.





След около 3 часа, тестото ще е удвоило размера си, което значи, че е готово за печене.



Непосредствено преди това можете да намажете повърхността с прясно мляко или яйце според вашите предпочитания.

*Моите вече оформени Бриоши престояха още един час и нещо в хладилника и чак тогава ги сложих  в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор за около 35-40 минути.

*Много е важно да знаете, че вече готовите печива трябва да престоят поне 15 мин във формичките си и за нищо на света да не се опитвате да ги извадите горещи, защото ще спаднат.



Желая ви весело и щастливо печене и не забравяйте, че то трябва да бъде преди всичко преживяване и споделяне на емоции, а после всичко останало!



Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар