Всичко около мен сякаш ме подтиква да правя това ароматно чудо и да дам воля на експериментаторския си дух.
Така след Първия Бриош в живота ми, закономерно дойде и Вторият - този, който днес ми изглежда още по-разкошен, мекичък, въздушен и ароматен и изпълва сетивата ми с неописуемо блаженство.
Този Бриош е вдъхновение и предизвикатество за тези, които са готови да проявят стоическо търпение, за да му се порадват.
Защото, сигурна съм, че точно то - търпението е ключът към успеха на рецептата.
Закваската разбира се е натурална, плодова, каквато използвам за направата на всякакви сладки печива, а често и на хляб от две години насам.
Ферментната течност избрах да бъде семпла - от ароматно кехлибарено грозде, и няколко лъжички мед.
Този път реших процесът на създаване на закваската да бъде на студено в хладилника, което ми отне почти три дена, до нейното пълно узряване.
И така, ето накратко стъпките по процеса на създаването на закваска:
Ден първи:
Разбъркайте в буркан равни количества (50 гр /50 гр) ферментна течност и бяло брашно до получаването на гъста хомогенна смес. Затворете го с капачка и го оставете в хладилника на студено, бавно да се активира.
Ден втори:
Добавете отново същото количество ферментна течност и брашно към първоначалната смес и разбъркате много енергично, до пълното хомогенизиране на сместа.
Оставете я отново в хладилника и наблюдавайте поведението и. Ако процесите вървят нормално, сместа ще увеличава обема си въпреки ниската температура и бавно ще зрее.
Ден трети:
Продължете захранването на закваската по познатия начин с равни количества брашно и течност и я приберете на студено.
След няколко часа сместа трябва да увеличи двойно обема си и да образувала равномерни балончета в буркана, което е знак, че е готова за употреба.
Сега вече можете да преминете към замесването на тестото.
* Важно уточнение:
Разбира се, вие можете да използвате плодова закваска, активирана на стайна температура по познатия ви вече начин или квас от бяло брашно, ако го предпочитате и спокойно да прескочите дългия, бавен и студен процес, описан по-горе.
Рецептата, която споделям е за един голям Бриош или два по-малки както аз предпочетох да направя.
Вместо прясно мляко използвах ферментна течност, за да придам още малко от ароматите на плодовете (в моя случай на сладкото кехлибарено грозде).
А ето и необходимите продукти за тестото:
260 гр фино бяло брашно
300 гр активна плодова закваска
50 гр ферментна течност
3 малки яйца
200 гр студено масло
60 гр захар
яйце или мляко за намазване
За плънката:
За всеки от двата Бриоша използвах два различни вида фъстъчено масло, едното от които с цели слънчогледови семки, ленено, маково семе и леко солено на вкус, а другото с по-гладка консистенция и по-сладичко.
Начин на приготвяне:
Ден първи:
В купата на миксера изсипете ферментната течност, леко разбитите яйца, захарта и активната плодова закваска и месете на ниска скорост, докато получите гладка хомогенна смес.
Добавете пресятото брашно и продължете месенето (около 4 минути), докато тестото започне да се отлепва от стените на купата.
Добавете половината от общото количеството масло, нарязано на малки кубчета и продължете месенето на средна скорост за още около 5-7 минути.
В края на месенето, тестото трябва да изглежда доста гладко и въздушно, но лепкаво.
Прехвърлете го в друга купа, предварително намазана с масло, покрийте го с фолио и го оставете да почине около 1 час.
След това добавете останалото количество студено масло, нарязано на малки парченца и започнете да прегъвате тестото от всички страни.
Направете няколко прегъвания през сравнително равни интервали от време, като идеята е маслото постепенно да се хомогенизира с тестото.
Покрийте съда с фолио и го оставете за няколко часа (2-3) на стайна температура.
След това преместете съда в хладилника за около 10-12 часа или за една нощ.
Ден втори:
Извадете тестото от хладилника върху предварително набрашнен работен плот.
Разделете го на две части и бързо го оформете на топки.
Едната приберете отново в хладилника, а другата разточете с точилка и намажете с плънка по ваше желание.
Оформете тестото както желаете и го сложете да втасва във формичка на стайна температура.
След това разточете и другата част от тестото, оформете я и нея и я сложете да втасва.
След около 3 часа, тестото ще е удвоило размера си, което значи, че е готово за печене.
Непосредствено преди това можете да намажете повърхността с прясно мляко или яйце според вашите предпочитания.
*Моите вече оформени Бриоши престояха още един час и нещо в хладилника и чак тогава ги сложих в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор за около 35-40 минути.
*Много е важно да знаете, че вече готовите печива трябва да престоят поне 15 мин във формичките си и за нищо на света да не се опитвате да ги извадите горещи, защото ще спаднат.
Желая ви весело и щастливо печене и не забравяйте, че то трябва да бъде преди всичко преживяване и споделяне на емоции, а после всичко останало!
Успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар