Обожавам хляб с картофи!
Толкова е нежен, мек и ароматен, че е почти невъзможно да се опише прелестта му! Решите ли да си направите такъв хляб, няма значение как ще използвате картофите, резултатът винаги ще бъде впечатляващ.
В тази рецепта използвам сварени и намачкани на пюре картофи, а също и водата от варенето им.
Можете да използвате обикновени жълти, лилави, червени или просто каквито картофи обичате, важното е да са вкусни и качествени. Изборът им, разбира се ще се отрази на цвета и вкуса на хляба. Ако използвате обикновени жълти картофи, хлябът ще бъде с нежен жълтеникав отенък, от лилавите може да получите леко лилав отенък и т.н.
Изборът е ваш!
Изборът е ваш!
Продукти:
250 гр бяло брашно
175 гр брашно от фин лимец
70 гр пълнозърнесто брашно от лимец
180 гр пюре от картофи
300 мл бульон от сварените картофи
150 гр активен квас
150 гр активен квас
10 гр сол
1 1/2 сл зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете ги на малки парченца, залейте ги с около 600 мл студена вода и ги сварете до готовност.
В купа на стационарен миксер изсипете бульона и половината от брашното и с бъркалката за тесто месете около 3 мин. на ниска скорост като постепенно добавяте още брашно. Стремете се да получите гладко и не много гъсто тесто, така че миксерът да не се затруднява при месенето.
Покрийте купата с фолио и кухненска кърпа и го оставете за минимум 30 мин. Този процес е изключително важен за хляба и се нарича Автолиза. В отделен пост ще ви разкажа повече за него, а сега само ще отбележа, че благодарение на него се оформя цялостта на хляба.
Добавете кваса и отново разбъркайте добре на ниска скорост до пълното му усвояване.
Добавете зехтина или избраната от вас мазнина.
Ако вече сте добавили цялото количество брашно и сместа все още ви се струва течна, добавете още докато се оформи тестена но хидратирана смес.
Извадете тестото на работния плот, който трябва да бъде добре набрашнен и направете няколко сгъвания на тестото.
Оставете го да почине около час и отново го прегърнете.
Прехвърлете го в кошничка за втасване и го оставете за няколко часа на топло или до удвояване на обема си.
Когато тестото е готово, направете няколко разреза отгоре и печете в предварително загрята фурна на 230°C за 10 минути, а след това намалете температурата и до печете на 190°C за още 30 минути.
Ако използвате керамичен или друг съд за печене се съобразете с предписанията на производителя.
Аз пека хляба в керамична форма за хляб на 240°C за 50 минути.
Охладете напълно хляба върху решетка и след около 4 часа е готов за консумация.
Забележка:
Ако нямате стационарен миксер можете спокойно да използвате обикновен, с бъркалки за тесто.
Желая ви успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар