неделя, 17 април 2016 г.

На Цветница нека хлябът бъде цвете!



Бъдете честити всички с имена на цветя! 







Скоро е Цветница - един от най-красивите и цветни пролетни празници, предхождащи настъпващата пролет и събуждането на Майката природа. На този ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения и техните производни. 

Празникът се празнува от християните седмицата преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки. 

Този ден е голям празник и за нашето семейство, защото всичките ни цветя са по две: две Виолетки, две Маргаритки, двама Маличновци и две Лилии...

Това ни дава повод да го тачим и да го посрещаме винаги с много радостно настроение и с пожелания за здраве, благоденствие и любов. 

На този ден и хлябът трябва да бъде тържествен, вкусен и красив, носещ посланието на настъпващата пролет. 

Като майка на Маргаритка реших хлябът на нашата трапеза да бъде цвете - нежна бяла Маргаритка. 

А ето и рецептата:

Необходими продукти:

300 гр. бяло брашно
100 гр. царевично брашно
200 гр. плодова закваска или квас
100 мл. вода
100 мл. прясно мляко
1 яйце
8 гр. сол
1 ч.л. мед
2 с.л. зехтин
настъргано сирене "Чедър"
около 15 гр. просо или амарант
счукани орехови ядки

Няколко думи и уточнения:

*Рецептата, която ви представям днес е с мляко и яйце, което означава, че всички, които постят и не консумират храни от животински продукти не могат да се насладят на прекрасния и вкус.
Ето защо реших да ви напиша и нейния постен вариант, който уверявам ви също е много вкусен. 


300 гр. бяло брашно
100 гр. царевично брашно
200 гр. плодова закваска или квас
100 мл. вода
100 мл. мляко от овес или оризово мляко
8 гр. сол
1 ч.л. мед
2 с.л. зехтин
около 15 гр. просо или амарант
счукани орехови ядки

*Семената от просо се накисват предварително в студена вода за около  6 до 8 часа като по този начин се премахва фитиновата киселина  в тях. Това стимулира произвеждането на полезни ензими и се увеличава количеството на витамини от групата В, неутрализират се токсините и се предотвратява загубата на минерали. 

След като семената от просо престоят необходимото време накиснати в студена вода, се изплакват в цедка и се оставят да се отцедят за коло 30 Мин. 

Времето за накисване на различните видове ядки и семена е различно. Повече информация можете да намерите в сайтовете за здравословно хранене и суровоядство. 


Начин на приготвяне:

Активирайте добре закваската няколко часа преди да започнете замесването на тестото.


Пресейте двата вида брашно и ги смесете много добре.



Разбийте на ръка яйцето и добавете водата, млякото и лъжичката мед. Разбъркайте до хомогенност.




В съда, в който ще замесвате тестото изсипете половината количество брашно със солта. 



Направете кладенче и добавете яйчената смес.



Добавете зехтина и закваската и замесете меко тесто.



Оформете го на топка и го оставете за около два часа на стайна температура. 



Извадете го на работния плот и го разтеглете с помощта на шпатула в една посока.


Прегънете го и го разтеглете в противоположната посока по същия начин. Прегънето го отново.



Повторете същите движения от горния и от другия край на тестото. С помощта на шпатулата нежно го обърнете върху плота като се стремите да не го притискате допълнително. 




Покрийте го с фолио и го оставете да почине за около 30 минути.


Повторете отново разтягането и сгъването в четирите посоки с 30 минутна почивка, оформете тестото на топка и го оставете в намаслена купа за около 6 - 7 часа или в хладилника за една нощ.



На сутринта извадете тестото на работния плот, разстелете го внимателно и леко го прегърнете с ръце както е показано на снимките.





Покрийте го с влажна кърпа и го оставете да почине за около 30 мин.


Разделете тестото на две равни части и ги оформете внимателно на топки.



С помощта на точилка разточете едната топка тесто в кръгла форма с диаметър около 28 см и внимателно я преместете върху предварително подготвена подвижна подложка за печене или керамична плоча с диаметър 30 см. Може да използвате и хартия за печене, за да избегнете евентуално залепване на тестото.



Намажете тестения блат с малко зехтин, поръсете с едро настъргано твърдо сирене "Чедър" и счукани орехови ядки. 



Разточете и втората топка тесто със същия диаметър и внимателно я сложете върху първата. 
Сложете чаша или ринг в центъра на тестения блат и набрашнете добре останалата част от тестото. 


С помощта на остър нож оформете внимателно венчелистчетата на цветето, т.е. нарежете тестото на еднакви по ширина лентички.


Всяка една лентичка завъртете внимателно като си помагате с нож или малка продълговата шпатула. 



След като обърнете всички лентички на тестото, махнете чашата от центъра и го покрийте с кърпа до удвояване на обема. 

След около два часа, тестото е готово за печене.

Намажете краищата на венчелистчетата с малко прясно мляко като се стремите да не докосвате набрашнената им повърхност.

Намажете с прясно мляко центъра на цветето и го поръсете обилно със семена от просо.




Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса С за около 20 минути без вентилатор.

Охладете изпечения хляб върху решетка.










Насладете се на този вкусен и празничен хляб с всичките си сетива!

Весело и успешно печене! 

2 коментара: