вторник, 26 април 2016 г.

Великденски хляб с коприва, орехи и пармезан

Скоро е Великден!

Денят в който всички православни християни ще се поздравим с думите: "Христос Воскресе!" 
Денят, в който трябва да се замислим върху символа на жертвата на Исус и да вникнем в смисъла на Спасението. 
Нека се опитаме да бъдем добри, милостиви, щедри, човечни, прощаващи и разбиращи! И нека светлината и добротата ни озаряват и вдъхновяват за нови и добри дела. 



На този ден слагаме на трапезата специална обредна храна, като символ на този най-голям за всички християни празник. 

Боядисват се яйца и се месят сладки обредни хлябове, които се сплитат в кръгла форма, украсяват се с плетеници, като по средата им се слага червено яйце. 
Освен сладките хлябове, които в България наричаме "козунак", на Великден хлябът на трапезата също трябва да бъде тържествен, вкусен и красив.

Днешното ми предложение е точно за такъв хляб - с коприва, орехи, пармезан и квас.





В разгара на настъпващата пролет няма по-лесно нещо от това да си наберете пресни връхчета коприва и да си направите този чуден хляб, така че запрятайте ръкави и се залавяйте за работа! 

Рецептата е авторска и се надявам да ви хареса!

А ето и необходимите продукти:

300 гр. бяло брашно
100 гр. фин лимец
80 гр. фино ръжено брашно
*315 мл. вода
**20 мл. вода
около 100 гр. връхчета от коприва (предварително бланширани, отцедени и нарязани на ситно)
9 гр. сол
1 1/2 с.л. зехтин
20 гр. настърган пармезан 
50 гр. едро счукани орехови ядки

Предфермент:

25 гр. ръжено брашно
25 гр. бяло брашно
50 гр. квас (не е грешка количеството на кваса)
50 гр. вода

Начин на приготвяне:

Направете предфермент като в подходящ съд разбъркате много добре водата с кваса и двата вида брашно. Оставете сместа да престои на стайна температура за една нощ или за 12 часа.



В дълбок съд, в който ще замесите тестото, пресипете предфермента, който е увеличил двойно обема си, добавете количеството вода отбелязано с * ( 315 мл.) и разбъркайте добре. Водата трябва да бъде с температура около 32 градуса С. 



Смесете и пресейте добре различните видове брашно. Добавете общото количество брашно към водата и предфермента и омесете тестото с ръка. 




Покрийте с кърпа тестото и го оставете на стайна температура да престои за 20 минути.

В количеството вода отбелязано с ** ( 20 мл.) добавете солта и разбъркайте добре до пълното и разтваряне. 
Добавете водата със солта към вече омесеното тесто и започнете внимателно да месите докато водата напълно се абсорбира.



Оставете тесто покрито с фолио да почива 30 минути. Не се притеснявайте от това, че е доста лепкаво. Помагайте си с малко брашно, не не го утежнявате допълнително.

След почивката извадете тестото на работния плот (плотът да не се набрашнява) и с помощта на шпатула разтеглете тестото в една посока, като го придържате с ръка. Дланта на ръката с която си помагате е хубаво да бъде добре навлажнената, за да не залепва за тестото.





Издърпайте и прегърнете тестото от четирите му страни след което го оставете отново да си почине за 30 минути покрито с фолио, за да не изгуби част от влажността си.

В рамките на 3 часа и половина направете общо 6 сесии разтягания и сгъвания с 30 минутни почивки между тях. Това ще ви отнеме около 3 часа и половина. 

След четвъртата сесия разтягане и  прегъване, отделете малко количество от тестото (колкото да разточите кора, но не прозрачно тънка), оформете го на топче и го заделете настрана. 

По време на  петата и шестата сесия разтягане и сгъване, добавете постепенно по-голямата част от предварително подготвената смес от нарязаната коприва, орехите и настъргания пармезан. 


Оставете част от сместа за крайното оформяне на хляба.






След последната 30 минутна почивка е време за оформяне на тестото. 

На добре набрашнената повърхност на плота за работа, разточете заделената част от тестото на кръгла и не много тънка кора. Намажете я обилно с разтопено масло или зехтин, поръсете я със заделената смес от коприва, орехи и пармезан.


Сложете внимателно оформената топка тесто (то е доста лепкаво) върху кората и сместа и го завийте с краищата и. 



Внимателно с помощта на шпатула преместете тестото в кошничка за втасване без да го обръщате. Покрийте го и го оставете да увеличи обема си двойно за около 2 часа. 



*ако нямате и не използвате кошничка за втасване, а предпочитате тавичка, в която направо да печете след това, обърнете внимателно тестото като прегъната част трябва да бъде отдолу. 

Оставете тестото на стайна температура да втасва почти до удвояване на обема си, което обикновено отнема 2 -3 часа (зависи от температурата в помещението).

Когато тестото е напълно втасало, го натиснете леко с пръст. Ако вдлъбнатината се запълни почти веднага, значи е готово за печене, ако обаче остане, ще трябва още малко да почакате.

Когато тестото е втасало достатъчно, го подгответе за печене.

Обърнете го внимателно върху тавичката или керамичната плоча за печене и направете разрези върху повърхността му като внимавате да не са дълбоки, а само да срежете добре кората, която го обвива. 



Печене:

Тук е мястото да ви обясня как да изпечете хляба в керамичен съд с капак* и в обикновена тавичка**.

*За да изпечете хляба в керамична форма с капак е хубаво да сложите цялата форма във фурната и да я загреете до 240 градуса С. Когато фурната е загрята достатъчно, извадете формата, махнете капака  и набрашнете керамичната основа с брашно. Бързо прехвърлете втасалото тесто и направете нарезите както е показано на снимките.
Захлупете с капака и сложете керамичния съд във фурната. 
Печете около 50 Мин. На 240 градуса С.

Важно: Ако използвате този метод на печене, стремете се да работите бързо, да имате предварително подготвени брашно и нож за нарязване, защото не е хубаво тестото да престоява дълго върху нагорещената повърхност.

Винаги използвайте дебели кухненски ръкавици, които ще ви предпазят от изгаряния!

* Ако печете в обикновена тавичка, загрейте фурната на 230 градуса С и поставете метален съд на дъното. Една минута след като сложите хляба да се пече, отворете бързо фурната и изсипете вряла вода в металния съд. Можете също така бързо да пулверизирате хляба с вода и затворете. Целта е да се образува пара или да се постигне т.н. "сауна" ефект, за да се получи хрупкава повърхност.

Печете около 40 -45 мин. или докато хлябът придобие хубав златист загар. Когато е готов и го извадите от фурната, почукайте с пръсти долната му кора. Ако издава кух звук, значи сте постигнали идеален резултат и хлябът се е опекъл. Ако обаче тя е мека, върнете го обратно да се доизпече. 

Оставете го върху решетка до пълното му изстиване.





Весело и щастливо печене! 

 Успех на всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар