понеделник, 4 април 2016 г.

Козунак с кокос и ... още нещо - една експлозия от вкусове и аромати






Днес, главен герой е кокосът!

Представям ви една интересна рецепта за прекрасен, пухкав и мекичък козунак, ухаещ на кокос и комбинация от аромати, които изпълват сетивата с чувство за щастие и блаженство.

Създадох рецептата изцяло по мой вкус и се надявам да се хареса на всички, които обичат да експериментират в кухнята.

Резултатът е: нежен, мек, пухкав, с леко влажна текстура  и много ароматен козунак.




Ако обичате кокос, то със сигурност ще се влюбите в тази симфония от нежност...


Необходими продукти:


4 средно големи яйца
180 гр. кристална захар
200 гр. заквасена сметана
200 гр. плодова закваска
100 мл. кокосово мляко "Alpro"
80 гр. разтопено кокосово масло
20 гр. много меко краве масло
1 с.л. коняк "Хенеси" или какъвто предпочитате
60 гр. кокосови стърготини
Щипка сол
Около 650-700 гр. фино бяло брашно
Малко екстракт от ванилия или едно пакетче ванилова захар


Допълнителни продукти:

2 с.л. горчиво какао
Кокосови стърготини за овалване на парченцата локум и за поръсване на козуначените блатове
Около 100 - 150 гр. локум
черен шоколад
Около две шепи счукани орехови ядки


Няколко думи относно използваните продукти:

*Кокосовото масло е един от главните герои в тази рецепта и от известно време мой верен помощник в кухнята.



Учените признават, че това е една от най-полезните и здравословни супер храни на планетата.

Тази вълшебна мазнина  притежава изключително полезни свойства независимо дали се използва в козметиката или в хранителната промишленост.

Тя подпомага регенерирането на клетките в човешкия организъм, ускорява много важните метаболитни процеси, подобрява нивото на инсулин в кръвта и подобрява съотношението между лошия и добрия холестерол, бори се с редица автоимунни заболявания и има силно антимикробно действие.

Хубаво е да се знае все пак, че за готвене е важно да се използва нерафинирано кокосово масло, което никога не бива да разтопяваме в микровълнова фурна, за да не загуби полезните си свойства.

 То представлява твърда бяла маса и е препоръчително да се разтопи на водна баня преди употреба.


                                        


Разбира се, цената на качественото нерафинирано кокосово масло е доста висока, но уверявам ви, заслужава си да започнем да го използваме редовно в името на нашето здраве.

Ако не разполагате по някаква причина с кокосово масло, можете да го замените с обикновено краве масло.

*Отделете един белтък
за намазване на козуначените блатове и за повърхността на козуначетата.

*Кокосовото мляко, което използвам е "Alpro", а не от консерва.

Ако не разполагате с такова, можете да го замените с обикновено прясно краве мляко.

*Всички продукти
трябва бъдат задължително със стайна температура.

*За да придадете допълнителна свежест, аромат и сила на закваската, можете да я подхраните с няколко лъжици сок от ананас.

*И не на последно място искам да отбележа, че всяка промяна на оригиналните продукти на рецептата ще промени със сигурност вкуса на крайния продукт.

Начин на приготвяне:

Активирайте плодовата закваска няколко часа предварително с ферментна течност и брашно, а ако желаете и с няколко лъжици сок от ананас.




Разбийте яйцата със захарта, като предварително отделите единия от белтъците.




Добавете последователно заквасената сметана, кокосовото мляко, кокосовите стърготини, коняка, ванилията и солта. Разбийте с миксер няколко минути на бавна скорост.




Добавете постепенно разтопеното на водна баня кокосово масло и мекото краве масло. Разбийте на ниска скорост.

Прибавете закваската и отново разбийте на ниска скорост до хомогенизиране на сместа.

Започнете да добавяте на малки дози брашното, докато се оформи гъсто и много лепкаво тесто.







Разделете го с помощта на шпатула на две равни части и ги изсипете в две предварително намаслени купи.





Към едното тесто добавете две супени лъжици горчиво какао и го омесете внимателно до пълното му усвояване.






Покрийте съдовете с прозрачно фолио и ги оставете на стайна температура докато и двете топки тесто удвоят обема си (за около 5 часа).






*Ако замесите тестото вечерта, го оставете да престои в хладилника през цялата нощ.

*Подгответе си продуктите за плънката на козунака:

Нарежете локума на малки парченца и ги оваляйте в заделените кокосови стърготини. Аз използвах локум с аромат на нар, който прекрасно се съчета с кокоса.




Нарежете ореховите ядки на едро.




След като и двете топки тесто са увеличили достатъчно обема си, можете да пристъпите към оформяне на козунаците.



Извадете тестото от двете купи на добре набрашнен плот и ги омесете всяко едно внимателно за няколко минути.







Оставете ги да починат за около 15 мин. и отново леко ги размесете.

Разделете всяка топка тесто на две равни части, т.е., трябва да получите по две еднакви топки тесто от светлото и какаовото тесто.

Разточете една от топките какаово тесто на правоъгълна кора с помощта на точилка и я отделете настрана.

Разточете едната топка светло тесто на правоъгълна кора със същите размери като какаовата и я намажете с разбития и отделен предварително белтък.

Поръсете я с малко кокосови стърготини, парченца локум и част от нарязаните орехови ядки.




Сложете разточената какаовата кора върху нея и внимателно я намажете с малко белтък след което я поръсете с кокосови стърготини и парченца шоколад.




Навийте двете кори на руло.




Разрежете с остър нож рулото по дължина като се стремите да оставите горната му част съединена.




Внимателно преплетете всяка част от тестото като се стремите да придържате плънката да не се разпилее. Ако част от нея все пак изпада, не се притеснявайте, след като сплетете тестото, можете да я върнете обратно между тестените листове.




Така оформеното козуначе сложете в продълговата форма за печене, предварително намазана с масло или застлана с хартия за печене.




За да оформите другото козуначе отново трябва да разточите останалите две топки тесто на еднакви по големина кори с помощта на точилка.

Намажете всяка една от тях с малко белтък и поръсете със съответната плънка:

- кафявата с кокосови стърготини и шоколадови парченца, а светлата с кокосови стърготини, локум и орехови ядки.





Всяка една кора навийте на самостоятелно руло и прищипете внимателно ръбчетата.




Сплетете двете рула внимателно, навийте ги лекичко в една посока като охлювче и така оформеното шарено тесто поставете в кръгла тавичка за печене.




Оформените козуначени теста покрийте с прозрачно фолио и оставете за няколко часа да увеличат обема си.

*Моите престояха цяла нощ в хладилника (около 8 часа), след което ги извадих на стайна температура да се отпуснат за още 2-3 часа.

*Можете да ги сложите в леко затоплена фурна, което ще ускори значително времето за втасване, но все пак трябва да бъдете внимателни.

Преди печене, намажете внимателно козуначетата с останалото количество белтък и ги поръсете с кристална захар.





Печете на 175 градуса С за около 30 - 35 минути без вентилатор.

След като са готови, извадете козуначетата от фурната и ги оставете да се охладят напълно във формите за печене.










Желая ви весело и щастливо печене и разбира се, успех!








2 коментара:

  1. Опитах този фантастичен козунак, излязъл из под ръцете на Мариянка. Няма думи, с които да опиша невероятния му и богат вкус, и аромат. Благодаря ти Мариянче, че сподели този шедьовър с нас.

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че ви хареса и го оценихте по достойнство, Весе!

    ОтговорИзтриване