сряда, 25 май 2016 г.

Плодова закваска "Дива мая" от портокали, лайм и мед


Ако обичате да експериментирате в кухнята и да си създавате собствени ферменти и закваски за уникален хляб по ваш вкус, просто си ги направете с минимум усилия у дома. Всъщност какво по-полезно и вкусно от цитруси и мед? 

Идеята за тази закваска дойде от многобройните видове ферменти, с които моите онлайн приятели експериментират много успешно. И тъй като много обичам всички видове цитрусови плодове, реших да си направя плодова закваска от сочни портокали, свеж лайм и разбира се пчелен мед. 



Ако решите и вие да пробвате, ето какво ще ви бъде необходимо:

- един буркан с вместимост около 1 литър
- два сочни портокала
- два броя лайм
- около 3 супени лъжици чист пчелен мед

Това, което трябва да направите най-напред е да си закупите плодове с гарантиран произход и нетретирани с препарати. Ако се доверим на производителите, на пазара се намират такива и това е отбелязано на етикетите им. 

Измийте ги много добре с чиста четка и хладна вода, за да премахнете от кората всички нежелани восъци и прах.

Обелете портокалите, като се стремите да премахнете максимално от бялата им част. 
Нарежете ги на осминки.

Нарежете лайма на четвъртинки без да го белите.



Налейте в буркана хладка вода (изворна или филтрирана, но не от чешмата) и добавете меда. 

Разбъркайте много добре, до пълното му абсорбиране.



Сложете внимателно плодовете и затворете буркана с капачка или с фолио. 



Покрийте го с кърпа и го оставете в кухнята да си почива.

На другия ден отворете буркана и леко разбъркайте плодовете. Ще забележите колко прекрасно са се съчетали ароматите. 

Затворете буркана и го покрийте с кърпа. 

След втория или третия ден, не затваряйте плътно буркана с капачката, защото ако в помещението е топло, процесът на ферментация е бърз.

Скоро ще чуете така желаното свистене от буркана и ще забележите върволицата от мехурчета по повърхността. 
Това е знак, че всичко е наред и скоро ще имате неповторим плодов фермент.

След около 4 -5 дни сместта трябва да "шупти" в буркана с цялата си сила. 


Прецедете я с марля в чист съд и плътно го затворете с фолио и капачка. 

Така отделената смес можете да съхранявате в хладилник и да я използвате за подхранване на закваската си.

Ако я отделите в шише, можете да го запечатате с восък и да го сложите на хладно да отлежава. 

За да направя нова ферментна течност, обикновено си заделям малка част от вече направената и я използвам като "майка" за следващата ферментация. С "майката" обикновено слагам и утайката от ферментацията, която в никакъв случай не е вредна. Добавям нови цитрусови плодове и мед и повтарям процеса.

На снимката можете да видите, че към тази смес съм добавила и един лимон и няколко листа мента. В този случай количеството на меда може малко да се увеличи.





Приготвяне на закваската:


Щом веднъж сте си създали ферментна течност, можете да пристъпите към приготвянето на закваската.

Необходими са ви равни количества брашно и течност.
Смесвате ги добре, покривате съда и го оставяте на стайна температура.



След няколко часа добавяте още малко равни количества брашно и течност и отново разбъркате добре.

Закваската ви ще бъде готова буквално за няколко часа, ако в помещението ви е достатъчно топло. 



Тогава можете да започнете замесването на хляба.


Съхранение на закваската:


Тази закваска се съхранява спокойно в хладилник, както съхраняваме квасовете си, като предварително се захранва с брашно. 
След като я извадим от хладилника я захранваме отново с малко брашно и ферментна течност и я оставяме да "бухне" на стайна температура. 

Пожелавам успех на всички, които ще пробват!

А аз продължавам с пълна пара експериментите си! 






Няма коментари:

Публикуване на коментар