Ако обичате да експериментирате в кухнята и да си създавате собствени ферменти и закваски за уникален хляб по ваш вкус, просто си ги направете с минимум усилия у дома. Всъщност какво по-полезно и вкусно от цитруси и мед?
Идеята за тази закваска дойде от многобройните видове ферменти, с които моите онлайн приятели експериментират много успешно. И тъй като много обичам всички видове цитрусови плодове, реших да си направя плодова закваска от сочни портокали, свеж лайм и разбира се пчелен мед.
Ако решите и вие да пробвате, ето какво ще ви бъде необходимо:
- един буркан с вместимост около 1 литър
- два сочни портокала
- два броя лайм
- около 3 супени лъжици чист пчелен мед
Това, което трябва да направите най-напред е да си закупите плодове с гарантиран произход и нетретирани с препарати. Ако се доверим на производителите, на пазара се намират такива и това е отбелязано на етикетите им.
Измийте ги много добре с чиста четка и хладна вода, за да премахнете от кората всички нежелани восъци и прах.
Обелете портокалите, като се стремите да премахнете максимално от бялата им част.
Нарежете ги на осминки.
Нарежете лайма на четвъртинки без да го белите.
Налейте в буркана хладка вода (изворна или филтрирана, но не от чешмата) и добавете меда.
Разбъркайте много добре, до пълното му абсорбиране.
Сложете внимателно плодовете и затворете буркана с капачка или с фолио.
Покрийте го с кърпа и го оставете в кухнята да си почива.
На другия ден отворете буркана и леко разбъркайте плодовете. Ще забележите колко прекрасно са се съчетали ароматите.
Затворете буркана и го покрийте с кърпа.
След втория или третия ден, не затваряйте плътно буркана с капачката, защото ако в помещението е топло, процесът на ферментация е бърз.
Скоро ще чуете така желаното свистене от буркана и ще забележите върволицата от мехурчета по повърхността.
Това е знак, че всичко е наред и скоро ще имате неповторим плодов фермент.
След около 4 -5 дни сместта трябва да "шупти" в буркана с цялата си сила.
Прецедете я с марля в чист съд и плътно го затворете с фолио и капачка.
Така отделената смес можете да съхранявате в хладилник и да я използвате за подхранване на закваската си.
Ако я отделите в шише, можете да го запечатате с восък и да го сложите на хладно да отлежава.
За да направя нова ферментна течност, обикновено си заделям малка част от вече направената и я използвам като "майка" за следващата ферментация. С "майката" обикновено слагам и утайката от ферментацията, която в никакъв случай не е вредна. Добавям нови цитрусови плодове и мед и повтарям процеса.
На снимката можете да видите, че към тази смес съм добавила и един лимон и няколко листа мента. В този случай количеството на меда може малко да се увеличи.
Приготвяне на закваската:
Щом веднъж сте си създали ферментна течност, можете да пристъпите към приготвянето на закваската.
Необходими са ви равни количества брашно и течност.
Смесвате ги добре, покривате съда и го оставяте на стайна температура.
След няколко часа добавяте още малко равни количества брашно и течност и отново разбъркате добре.
Закваската ви ще бъде готова буквално за няколко часа, ако в помещението ви е достатъчно топло.
Тогава можете да започнете замесването на хляба.
Съхранение на закваската:
Тази закваска се съхранява спокойно в хладилник, както съхраняваме квасовете си, като предварително се захранва с брашно.
След като я извадим от хладилника я захранваме отново с малко брашно и ферментна течност и я оставяме да "бухне" на стайна температура.
Пожелавам успех на всички, които ще пробват!
А аз продължавам с пълна пара експериментите си!
Няма коментари:
Публикуване на коментар