Обожавам този хляб!
Той идва от Прованс, историческа област в югоизточна Франция, където е емблематичен и изключително любим. Това е вид плосък хляб, наподобяващ питка, нарязана като дантела във формата на житен клас или листо. Приготвя се от бяло пшенично брашно, има леко жилава консистенция и хрупкава повърхност, което го отличава и му придава несравним вкус и чар.
В този пост ви предлагам моята основна рецепта за Фугас с квас, който по нищо не отстъпва на този, направен с мая и според мен е в пъти по-ароматен и вкусен.
Приготвя се изключително лесно, но като всеки хляб с квас се нуждае от повече време, за да се осъществят естествените процеси на натуралната закваска.
Можете да го овкусите както желаете и да експериментирате с различни ароматни подправки, а резултатът винаги ще бъде впечатляващ, уверявам ви!
Аз обожавам този вариант на хляб Фугас, защото въпреки френския си произход, ароматните маслини и зехтинът винаги ще ми напомнят за моя роден край...
А ето и рецептата:
Предфермент
50 гр. квас
50 мл. вода
50 гр. брашно
Необходими продукти за тестото
425 гр. бяло брашно
150 гр. предфермент ( цялото количество )
200 мл. вода*
20 мл. вода**
8 гр. сол
Микс от подправки и маслини
60 гр. черни маслини
60 гр. зелени маслини
1 с.л. прясно нарязан розмарин
1 с.л. прясна мащерка
1 ч.л. сух риган
2 - 3 с.л. качествен зехтин
Подгответе предфермент от посочените количества вода, квас и брашно. Важно е да се отбележи, че температурата на водата трябва да бъде около 25 градуса С. Покрийте съда с фолио и го оставете на стайна температура за една нощ или за около 10 часа.
След определеното време сместа е шупнала и видимо е увеличила обема си.
В съда, в който ще замесвате тестото пресейте цялото количество брашно. Направете "кладенче" и в него изсипете предфермента и водата*.
Замесете тесто, оформете го на топка и го оставете покрито с фолио за 30 мин. на стайна температура.
В 20 мл. вода разтворете солта и добавете към тестото. Внимателно и търпеливо омесете отново тестото до пълното абсорбиране на течността.
Намажете ръцете си със зехтин или олио и оформете тестото на топка. Оставете го добре покрито на стайна температура да втасва.
След около два - три часа (всичко зависи от температурата в помещението), тестото е удвоило обема си.
Нарежете двата вида маслини, добавете зехтин, прясно нарязани розмарин и мащерка и сух риган.
Разбъркайте всичко много добре и го добавете към бухналото тесто.
Омесете меко и еластично тесто. Оставете го да почине десетина минути.
Сгънете тестото и го оставете за още 15 мин. да почине.
Повторете сгъването на тестото още два - три пъти през 15 мин.
След последната почивка на тестото ще забележите колко е пухкаво и меко.
Разделете го на две равни части.
Набрашнете добре плота за месене с равни количества брашно и семола.
Разстелете с ръце тестото в продълговата форма.
С помощта на шпатула го прехвърлете върху предварително подготвена хартия за печене.
Използвайте нож за пица и направете разрези върху тестото както е показано на снимките.
С ръце разтеглете тестото настрани, за да се отворят прорезите.
Поръсете отново с брашно и семола вече оформеното листо, покрийте го с кърпа и го оставете да увеличи обема си.
Оформете другата топка тесто по същия начин.
Когато тестото е видимо "бухнало", можете да го намажете обилно със зехтин, да го поръсите с малко едра сол и пресни подправки.
Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса С за около 30 мин. или докато хлябът се зачерви.
Охладете го върху решетка и се насладете на прекрасния му аромат и вкус!
Желая ви успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар