неделя, 15 май 2016 г.

Ароматен Фугас (Fougasse) с квас






Обожавам този хляб!


Той идва от Прованс, историческа област в югоизточна Франция, където е емблематичен и изключително любим. Това е вид плосък хляб, наподобяващ питка, нарязана като дантела във формата на житен клас или листо. Приготвя се от бяло пшенично брашно, има леко жилава консистенция и хрупкава повърхност, което го отличава и му придава несравним вкус и чар. 

В този пост ви предлагам моята основна рецепта за Фугас с квас, който по нищо не отстъпва на този, направен с мая и според мен е в пъти по-ароматен и вкусен.

Приготвя се изключително лесно, но като всеки хляб с квас се нуждае от повече време, за да се осъществят естествените процеси на натуралната закваска. 

Можете да го овкусите както желаете и да експериментирате с различни ароматни подправки, а резултатът винаги ще бъде впечатляващ, уверявам ви! 

Аз обожавам този вариант на хляб Фугас, защото въпреки френския си произход, ароматните маслини и зехтинът винаги ще ми напомнят за моя роден край... 

А ето и рецептата:

Предфермент

50 гр. квас
50 мл. вода
50 гр. брашно

Необходими продукти за тестото

425 гр. бяло брашно
150 гр. предфермент ( цялото количество )
200 мл. вода*
20 мл. вода**
8 гр. сол

Микс от подправки и маслини

60 гр. черни маслини
60 гр. зелени маслини
1 с.л. прясно нарязан розмарин
1 с.л. прясна мащерка
1 ч.л. сух риган 
2 - 3 с.л. качествен зехтин



Подгответе предфермент от посочените количества вода, квас и брашно. Важно е да се отбележи, че температурата на водата трябва да бъде около 25 градуса С. Покрийте съда с фолио и го оставете на стайна температура за една нощ или за около 10 часа.
След определеното време сместа е шупнала и видимо е увеличила обема си. 




В съда, в който ще замесвате тестото пресейте цялото количество брашно. Направете "кладенче" и в него изсипете предфермента и водата*. 



Замесете тесто, оформете го на топка и го оставете покрито с фолио за 30 мин. на стайна температура.



В 20 мл. вода разтворете солта и добавете към тестото. Внимателно и търпеливо омесете отново тестото до пълното абсорбиране на течността.

Намажете ръцете си със зехтин или олио и оформете тестото на топка. Оставете го добре покрито на стайна температура да втасва.



След около два - три часа (всичко зависи от температурата в помещението), тестото е удвоило обема си.





Нарежете двата вида маслини, добавете зехтин, прясно нарязани розмарин и мащерка и сух риган. 



Разбъркайте всичко много добре и го добавете към бухналото тесто.



Омесете меко и еластично тесто. Оставете го да почине десетина минути. 



Сгънете тестото и го оставете за още 15 мин. да почине.






Повторете сгъването на тестото още два - три пъти през 15 мин.
След последната почивка на тестото ще забележите колко е пухкаво и меко. 

Разделете го на две равни части.



Набрашнете добре плота за месене с равни количества брашно и семола.

Разстелете с ръце тестото в продълговата форма.

С помощта на шпатула го прехвърлете върху предварително подготвена хартия за печене.



Използвайте нож за пица и направете разрези върху тестото както е показано на снимките.



С ръце разтеглете тестото настрани, за да се отворят прорезите. 



Поръсете отново с брашно и семола вече оформеното листо, покрийте го с кърпа и го оставете да увеличи обема си. 

Оформете другата топка тесто по същия начин.

Когато тестото е видимо "бухнало", можете да го намажете обилно със зехтин, да го поръсите с малко едра сол и пресни подправки.



Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса С за около 30 мин. или докато хлябът се зачерви.

Охладете го върху решетка и се насладете на прекрасния му аромат и вкус!





Желая ви успех!




Няма коментари:

Публикуване на коментар