Или как от грешка в тестото за козунак, се получиха тези вкусни и пухкави изкушения.
Нямах намерение да правя сладки около Великден, тъй като по принцип те са запазена територия за дъщеря ми. Като дете обожавах курабийки със захар и често месех, разточвах тестото и се забавлявах с часове в кухнята, но сега определено предпочитам друг вид печива.
В дните на предпразничните репетиции, всяка година изпробвам нови рецепти, експериментирам с различни вкусове и продукти и никога до сега не съм имала неуспех, но ето, скоро се случи и това.
Реших да направя козунак с кондензирано мляко и плодова закваска, но поради някаква причина тестото стана много плътно, със странна за мен консистенция и приличаше по-скоро на тесто за курабийки. Гледах го и не можех да разбера къде сбърках... и накрая стигнах до извода, че поредица от грешки са довели до този резултат.
Първо, разбих яйцата със захарта почти до бяло, което при замесването на козуначено тесто е абсолютно неправилно.
Второ, поради това, че често правя няколко неща наведнъж, пропуснах пика на закваската и я добавих когато тя вече не показване признаци на активност.
Трето, прекалих с месенето, въпреки, че забелязвах, че колкото повече меся, толкова по-гъсто ставаше тестото...
Ето така получих чиста проба бисквитено тесто, което трябваше по някакъв начин да оползотворя, тъй като бях вложила в него много качествени продукти.
Не се колебах много много и го оформих на малки кръгли топчици, които сплесках като дискове, намазах със заделения жълтък и украсих с орехови ядки.
Изпекох ги на 190 градуса за около 20 мин.
Получиха се прекрасни, вкусни, мекички, пухкави и много умерено сладки сладки, които доставиха радост на съучениците на сина ми.
*От това количество тесто се получиха около 45 средно големи сладки. Казвам "около", тъй като по време на дегустацията бяха изядени неустановен брой от тях...
Ако искате и вие да ги пробвате, ето необходимите продукти:
2 яйца + 1 белтък
100 гр. захар
50 гр. масло
50 гр. олио
150 гр. плодова закваска
300 мл. кондензирано мляко
около 500 гр. фино брашно
орехови ядки за украса + 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Разбийте много добре яйцата и белтъка със захарта.
Добавете разтопеното масло, олиото, кондензираното мляко, закваската и накрая постепенно брашното.
Омесете плътно тесто и го оставете за няколко часа (около 4-5) на стайна температура да почине.
След това го приберете в хладилник за една нощ.
На сутринта или когато решите, извадете тестото и го оставете да се стопли.
С намазнени ръце оформете малки, топчици, сплескайте ги и ги сложете в тавичка за печене.
Намажете ги с разбития жълтък и украсете с орехови ядки.
Печете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса С за около 20 мин. или до зачервяване.
Весело печене!
Няма коментари:
Публикуване на коментар