петък, 7 април 2017 г.

Разкошен Великденски козуначен хляб с плодова закваска, песто и сирена или Солен Великденски козунак




Няма значение как ще го наречем, важното е, че този изключително вкусен хляб е разкошно празнично изкушение и ще зарадва всички, които си го направят. 

Неотдавна научих, че в Италия някога е било традиция по Великден да се прави хляб с твърди сирена. В наши дни обаче сладките хлябове са взели превес по време на празниците и така соленият хляб със сирена е бил почти забравен. Ето защо реших да взаимствам идеята и да я доразвия в мой вариант за празничен Великденски козунак със сирена и свежи подправки. 

*Брашното, което използвах е фино бяло тип 450 (брашно за козунак) по българския стандарт или 00 по италианския. 

*Закваската избрах да бъде плодова, в моя случай от стафиди и ароматни ябълки, но вие сложете каквато сте направили. 

*Хлябът можете да омесите както на ръка, така и с миксер, всичко е въпрос на предпочитание. Аз използвах миксер за първоначалното замесване, а след това работих с ръце.

И сега нещо много важно, което научих от една френска рецепта за Бриош - маслото трябва да бъде студено. Не размекнато, не стопено, а студено, даже много студено и нарязано на кубчета. То се добавя в самия край на месенето с миксера и в процеса на последващото месене остава и бавно се стапя в тестото. Това образува слоевете в хляба и го прави неустоимо вкусен и красив.

А ето и нужните продукти:

310 гр. фино бяло брашно
3 големи яйца
100 гр. заквасена сметана
100 гр. плодова закваска
7 гр. сол
50 гр. студено масло
2 с.л. зехтин + още 2 при обработката на тестото с ръце
20 гр. твърдо сирене Pecorino Romano (настъргано)
20 гр. твърдо сирене Paesano (настъргано)
40 гр. твърдо сирене Parmigiano нарязано на малко тънки кубчета
прясна мащерка
пресен розмарин
около 80 гр. песто ala Genovese или каквото зелено песто обичате


Относно сирената, можете да използвате само един вид според вкуса си или да направите комбинация от няколко различни. Горепосочената комбинация е плод на моите лични предпочитания. 

При разточването на тестоте не съм използвала точилка, а единствено и само ръцете си, с цел да не разкъсам нежната глутенова мрежа на тестото.


Начин на приготвяне:

Леко разбъркайте яйцата с вилица и ги изсипете в купата на миксера.

Добавете сметаната и отново леко разбъркайте.

Добавете добре активираната закваска и постепенно започнете да добавяте брашното. 

Месете около 3-4 мин. на ниска скорост до образуването на много лепкаво тесто. 

Оставете тестото да почине за десетина минути, след което добавете солта и отново омесете добре.

Добавете зехтина и продължете месенето до пълното му абсорбиране от сместа.

Добавете двата вида настъргани сирена (Pecorino и Paesano).

Най-накрая се добавя студеното масло на кубчета, като през това време не се спира миксера.

Когато тестото е омесено много добре, го прехвърлете в леко намазнена купа и го оставете да почине за половин час. 


През това време си подгответе свежите подправки - измийте ги, подсушете ги и ги нарежете.

Изсипете ги върху тестото и с намазнени със зехтин ръце започнете да го сгъвате от всички страни, като се стараете да "завиете" в него подправките.





Оставете тестото да си почине за 30 мин. и повторете сгъването и разтягането.


Направете поне 5-6 пъти това действие и след това го оставете в хладилника да пренощува.


На сутринта го извадете и го оставете за около час да се отпусне на стайна температура.


Извадете го на работния плот и го прегънете още веднъж от четирите му страни. 

Покрийте го и го оставете за 15 мин. да си почине.

Набрашнете плота добре, вземете тестото и го сложете върху ръцете си, свити на юмрук. То ще започне да се разтяга лекичко от тежестта си върху кокалчетата на ръцете ви.


Прехвърляйте го лекичко с кръгови движения, за да го разтегнете равномерно. Целта е да постигнете правоъгълна форма и равномерна повърхност. 


Намажете повърхността му с тънък слой песто, поръсете го с парченцата пармезан и навийте на руло по дължина. 


Срежете рулото с остър нож по средата на цялата му дължина и бързо сплетете двете многопластови цветни ленти.


Оформете красив венец и внимателно го пренесете в тавичка за печене. 


Може да поръсите с малко сусам, ако желаете.

Оставете тестото да втаса до удвояване на обема и печете в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30-35 мин.



Желая ви весело и много успешно печене! 

Насладете се на този уникален хляб и бъдете здрави и щастливи! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар