събота, 11 юни 2016 г.

Хляб в сусам, мак и свежа мащерка



Рецептата за този хляб написах неотдавна, а идеята ми дойде от едно пазаруване в турския магазин в Брюксел, където е рай за ароматни подправки, вкусни печени и сурови семена и ядки и какво ли още не. И тъй като много обичам ярко изразения вкус на сусам, реших да направя хляб обвит в сусам, с нежна мека среда, и с аромат на масло и свежа мащерка.  

За тестото избрах да съчетая фино бяло брашно с пълнозърнесто брашно от спелта, а за закваска използвах квас от пълнозърнесто ръжено брашно. И ето така се получи този много вкусен и ароматен полупълнозърнест хляб със свежа мащерка, който искам да споделя с вас. 

Ако и вие обичате тези вкусове и аромати, то това е рецептата, която със сигурност  ще ви хареса.



Необходими продукти:

300 гр. бяло брашно
100 гр. пълнозърнесто брашно от спелта
150 гр. квас от пълнозърнесто ръжено брашно 
120 мл. вода
100 мл. прясно мляко
40 гр. меко масло
1 с.л. мед
9 гр. сол
3 гр. семена от мак 
прясна мащерка


За поръсване на хляба:

мак, неизпечен сусам и прясна мащерка


Начин на приготвяне:

Активирайте кваса няколко часа преди замесването на тестото.

Пресейте бялото брашно и го смесете много добре с пълнозърнестото. 

*Ако изберете да замесите тестото на ръка, смесете добре брашното със солта, направете кладенче и добавете последователно кваса, водата, прясното мляко, в което предварително е разтворен меда,  мекото масло и семената от мак. 

Омесете меко тесто и го оставете да почива покрито с кърпа на стайна температура.

*Ако решите да замесите тестото с миксер, в общото количество вода и мляко добавете постепенно повече от половината количество брашно и месете на бавна скорост за около 5 минути. Оставете сместа да почине 30 минути след което последователно добавете всички останали продукти.

Щом омесите тестото го оставете да почине за 1 час на стайна температура.



Следват общо три пъти разтягане и сгъване на тестото с 30 мин. почивка между тях.

Прехвърлете тестото в добре намаслена купа  (затворете я плътно с прозрачно фолио) и  и я сложете в хладилника за една нощ.

На сутринта извадете тестото и го оставете да се отпусне за няколко минути на стайна температура.



Извадете го на работния плот и го разтеглете и сгънете от четирите страни , а след това го оставете да почине за 15 мин.







След почивката оформете тестото като трапец и го поръсете с прясна мящерка. 
Започнете да го навивате от тясната част към по-широката, като след всеки оборот, внимателно го притискате в основата. 







Навийте тестото на руло и лекичко го намажете със зехтин.



Оваляйте го внимателно в предварително подготвения сусам, мак и прясна мащерка и го сложете в намазаната с масло форма за печене.



Оставете тестото да удвои обема си и направете няколко нареза по повърхноста му. 



Печете в предварително загрята на 230 градуса С фурна за около 10 мин., а след това намалете температурата на 190 градуса  С и допечете за още 20 - 25 мин.


Ако печете във друга форма (керамична или чугунена), следвайте предписанието на производителя. 

Аз използвах затворена керамична форма и пекох на 230 градуса С за 45 минути.

Охладете добре хляба преди консумация.



Желая успех на всички!



Няма коментари:

Публикуване на коментар