Толкова обичам пица!
Преди време, когато използвах само мая за набухвател, успявах да я направя пухкава, с големи мехури в тестото и разбира се вкусна, но тестото с квас е нещо различно и ми отне време за да постигна добър резултат.
Това е само началото. Ще има още и още опити и подобрения на това тесто, но сега искам да споделя с вас тази моя много вкусна рецепта за пица с цитрусова закваска вместо мая.
И така, ето необходимите продукти за тестото:
500 гр. фино бяло брашно
370 гр. хладка вода
200 гр. плодова закваска или квас
10 гр. сол
4 гр. захар
*Препоръчвам ви да използвате най-финото брашно, защото то е богато на глутен, който ще позволи на тестото да стане меко, пухкаво и добре аерирано.
Необходими продукти за плънката:
*доматено пюре за намазване
*ситно нарязан маринован артишок
*ситно нарязана шинка или колбас по избор
*сирене пармезан на люспи
*прясна или настъргана моцарела
*зелено песто
*зехтин
Начин на приготвяне:
Пресейте добре брашното, добавете солта и оформете кладенче, в което изсипете активираната закваска, топлата вода и захарта.
Омесете меко и лепкаво тесто и го оставете за една нощ в хладилника да удвои обема си.
Извадете тестото на работния плот, който предварително е добре набрашнен и разтеглете леко тестото с помощта на шпатула, а след това го сгънете.
Направете общо четири разтягания и сгъвания от четирите му страни, поръсете го с брашно и го покрийте с фолио за около половин час.
Повторете разтягането и сгъването около три пъти през половин час.
Подгответе си предварително хартия за печене, намажете я леко със зехтин и я поръсете с брашно.
Аз изпекох едната пица по този начин, а за другата намазах една тефлонова тавичка обилно със зехтин и разстлах тестото директно в нея.
Никога не използвам точилка за разточване на тестото, а правя това единствено с ръце.
Подпъхнете свита в юмрук ръка под оформеното на диск тесто и го изтеглете внимателно навън.
По този начин то се разтегля много лесно и се оформя бързо в желатата кръгла или правоъгълна форма.
Покрийте го с кърпа и го оставете за около два часа да стане пухкаво и меко.
Намажете го с доматено пюре и поръсете обилно с шунка или колбас по избор.
Разпределете върху него ситно нарязан маринован артишок, пармезан и моцарела на шайби.
Върху парченцата моцарела, разпределете зелено песто и полейте със зехтин.
Печете в предварително загрята фурна без вентилатор на 220 градуса С за около 10 -15 минути или до готовност.
Желая ви успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар