сряда, 15 юни 2016 г.

Фокача с червено вино, синьо сирене и квас от Здравец



Тъкмо направих кваса от Здравец и като стрела в съзнанието ми изникна идеята за Фокача с квас от Здравец. И то не каква да е Фокача, а необикновена, такава каквато не сте опитвали и която ще достави удоволствие на всички с кулинарен експериментаторски дух. 

Обикновено пиша рецептите си на един дъх и рядко ги преправям, както стана и с тази - написах я и пристъпих към действие, като единствено доусъвършенствах топинга в процеса на работа. 

Така първоначалната ми идея за Фокача с червено вино се доразви и се превърна в това изкушаващо ароматно творение. 



Насладете му се!

Необходими продукти:

350 гр. бяло брашно
50 гр. семола ( италианско брашно от твърда пшеница )
200 гр. квас от Здравец 
290 гр. вода ( леко затоплена )
60 мл. червено вино
8 гр. сол
4 гр. захар
3 с.л. зехтин 

Топинг:

Около 2 сушени сини сливи нарязани на малки парченца
Около 50 гр. синьо сирене нарязано на кубчета
Пресни подправки: мащерка и розмарин
Щипка сух риган

Уточнения:

*Фокачата може да се направи и с всякакъв друг вид квас или плодова закваска.

*Червеното вино, което използвах е висококачествен български Мавруд - изключително ароматно и богато вино.

*Семола е брашно от твърда пшеница, от което се прави италианската паста. Може да се намери без проблем в магазините в България.

*Бялото брашно, което използвах е тип 00 ( според италианската класация на брашната ) - изключително фино и подходящо за пици. В България този тип отговаря на тип 450 или т.н. брашно за козунак.

*Заради високата хидратация на тестото, при замесването му, използвайте миксер. 



Начин на приготвяне:

Пресейте и смесете добре бялото брашно и семолата. 

Смесете леко топлата вода с аерираното по възможност вино и постепенно добавете цялото количество брашно.

Месенето продължава около 5 - 8 минути на ниска скорост.

Покрийте съда с тестото с прозрачно фолио за 30 мин.

След почивката се добавя кваса и се омесва добре до пълното му абсорбиране.

Следва солта, захарта и зехтина.

Всичко се меси много добре до получаването на гладко и еластично, но доста течно тесто.

Пресипва се в предварително намазана със зехтин купа и се покрива с капак или прозрачно фолио.

Оставя се да престои на топло за около 5 часа.

След това тестото се пресипва в тавичка, обилно намазана със зехтин и  с върха на пръстите се правят вдлъбнатини по повърхността му.



*За да не ви залепнат пръстите върху тестото го поръсете със зехтин. 

В тези вдлъбнатини се поставят по едно малко парченце сушена синя слива, върху него парченце синьо сирене, а най- отгоре голяма орехова ядка, с която се притискат лекичко първите две.


Можете да поръсите тестото с прясна мащерка и риган. 



Аз заделих малко количество от тестото ( около 1/4 ) в отделна кръгла тавичка и направих друга малка Фокача с класически топинг от маслини и пресен розмарин.



За целта във вдлъбнатинките поставих разрязани на две зелени маслини с бадемови ядки и поръсих повърхността с пресни листа от розмарин и мащерка.

Оставете двете Фокачи да престоят на стайна температура за още около 2 часа добре покрити с фолио.

Печете в добре загрята на 220 градуса С фурна без вентилатор за около 30 - 35 минути.





Желая ви весело печене!


Няма коментари:

Публикуване на коментар